Anuntul presedintelui rus Vladimir Putin ca va invita reprezentantii Hamas la Moscova contrazice regulile pentru negociere la care a aderat, alaturi de SUA, UE si ONU. Statele Unite sint „iritate“, iar Israelul se simte tradat.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat ca Rusia nu i-a anuntat pe ceilalti membri din "cvartetul" pentru Orientul Mijlociu (SUA, UE, ONU, Rusia) despre planul lui Putin de a invita Hamasul la Moscova. Presedintele rus a declarat joi, in timpul unei conferinte de presa organizate in Spania, ca va invita gruparea palestiniana la Moscova, fara a preciza daca acest lucru se va intimpla inainte sau dupa ce Hamas renunta la violenta.

Mai mult decit atit, Putin a subliniat: "noi nu consideram Hamas o organizatie terorista. Astazi trebuie sa recunoastem ca Hamas a ajuns la putere in Palestina ca rezultat al unor alegeri libere si trebuie sa respectam alegerea poporului palestinian". Hamasul a raspuns favorabil invitatiei: "Daca primim o invitatie oficiala pentru a vizita Rusia, vom vizita Rusia", a spus Ismail Haniya, lider Hamas.

Putin incalca ce a semnat

Invitatia este contrara regulilor adoptate de "cvartetul" pentru Orientul Mijlociu, deci si de Rusia, luna trecuta. Regulile impuneau Hamasului sa renunte la violenta, sa dezarmeze militiile, sa recunoasca statul Israel si sa respecte intelegerile anterioare cu Israelul. Documentul adoptat atunci lasa sa se inteleaga ca ajutorul international pentru palestinieni va fi oprit daca Hamasul nu se va supune acestor reguli.

SUA cer explicatii

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat al SUA, Sean McCormack, a declarat la Washington ca administratia Bush "a contactat Guvernul rus pentru a intreba care sint intentiile acestuia". "Daca exista contacte intre guvernul rus si Hamas, ne asteptam ca acestea sa transmita, atit public cit si privat, acelasi mesaj foarte clar ce este continut si in declaratia "cvartetului", a spus McCormack. Administratia americana s-a ferit sa il critice insa in mod direct pe Putin, respingind ideea ca declaratiile lui Putin ar submina unitatea "cvartetului". "Bineinteles, noi nu vom avea nici un contact cu o organizatie terorista. Dar, ca fiecare stat, rusii vor trebui sa ia aceasta decizie in mod suveran".

Rusia drege busuiocul

Emisarul rus in Orientul Mijlociu, Aleksandr Kalughin, a declarat vineri ca Rusia va cere Hamas sa recunoasca dreptul statului Israel la existenta si sa respecte toate acordurile anterioare. Kalughin a mai subliniat ca, in cadrul convorbirilor cu Hamas, va contribui la "promovarea principiilor stabilite de cvartet": "La intilnirea cu liderii acestui grup, noi le vom sugera sa isi modifice pozitia".

Terorismul e numai la ceceni

Ministrul israelian al Educatiei, Meir Sheetrit, l-a acuzat pe Putin ca a "injunghiat Israelul in spate" cu invitatia adresata Hamas. Sheetrit a mai declarat pentru Radio Israel ca "Rusia nu poate ocupa nici o pozitie in negocierile cu palestinienii" daca nu isi modifica pozitia in ce priveste Hamas.

Tzipi Livni, ministrul israelian de Externe, aflata la o intilnire la New York cu ambasadorii celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate la ONU, a avertizat ca "orice semn de slabiciune sau ezitare din partea oricarei tari si in mod special al unei membre a Consiliului de Securitate nu va face decit sa legitimizeze teroarea si sa dea Hamas sentimentul ca, poate, comunitatea internationala devine mai slaba".

Alt oficial al Guvernului israelian, citat de AFP, se intreba de ce atunci cind persoane nevinovate sint aruncate in aer de ceceni este vorba de terorism, iar cind acelasi lucru se intimpla la Ierusalim "rusii incep sa gaseasca tot felul de scuze".

Ceea ce este interzis pentru ceceni este permis palestinienilor?", a continuat oficialul, "sau de fapt opinia lor este ca singele rusesc este mai important decit singele israelian?".

Hamas vrea rol de mediator

Hamas "este pregatit sa joace un rol in calmarea situatiei dintre lumea islamica si tarile din vest, cu conditia ca aceste tari sa se angajeze ca vor pune capat atacurilor la adresa sentimentelor musulmanilor", a declarat Khaled Meshal, lider al organizatiei teroriste. Aceasta declaratie a fost facuta la doar o zi dupa ce Meshal avertiza presa occidentala ca "se joaca cu focul" publicind caricaturile care au condus la revolte in lumea musulmana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.