In Statele Unite, membrii cheie ai Congresului au ajuns la un acord cu administratia presedintelui Bush in privinta prelungirii unei legi anti-teroriste foarte controversate. Este vorba de asa-numitul Patriot Act adoptat la scurt timp dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 si care da guvernului american dreptul de a monitoriza orice persoana, daca exista suspiciuni ca ar fi implicata in activitati teroriste.
Administratia Bush a sustinut tot timpul ca Patriot Act este o unealta esentiala in lupta impotriva celor care ar putea ataca Statele Unite.

Criticii sai au replicat, spunand ca legea este invaziva si incalca libertatile civile, permitand guvernului sa adune informatii despre diverse persoane.

Printre cele mai des folosite exemple sunt faptul ca legea permite accesul la dosarele medicale si chiar la fisa de la biblioteca, pentru a afla ce carti a citit o persoana in ultimul timp.

O parte din prevederile acestei legi au expirat la sfarsitul anului trecut si au fost prelungite numai temporar, pentru inca sase luni.

Casa Alba este de acord cu anumite modificari

Modificarile sunt menite sa protejeze unele libertati civile si au fost introduse in schimbul promisiunii unor importanti senatori republicani de a vota in favoarea permanentizarii legii.

Se pare ca printre modificarile acceptate de administratia Bush se numara limitarea puterii guvernului de a cere bibliotecilor sa dezvaluie ce carti au imprumutat oamenii.

Sau conditiile de emitere a unei asa-numite Scrisori de Siguranta Nationala, un ordin prin care unei persoane i se cere sa se prezinte in fata unui tribunal secret.

In forma sa initiala, legea anti-terorista cerea persoanelor care primeau o astfel de Scrisoare de Siguranta Nationala sa comunice FBI identitatea avocatilor sai - aceasta prevedere va fi scoasa insa din noua lege.

Dupa ce legea va primi votul final in Congres, presedintele Bush va putea, in sfarsit, sa rasufle usurat. Reinnoirea asa-numitului Patriot Act a fost o lupta grea pentru administratia sa si a dat adversarilor sai o buna sansa de a-i ataca politica.

Domnul Bush s-a confruntat, pe de alta parte, si cu presiuni din partea unor sustinatori ai sai, care ii cereau sa fie mai agresiv in promovarea masurilor anti-teroriste, in ideea de a-i convinge pe americani ca masurile de genul ascultarea fara mandat a convorbirilor telefonice sunt perfect justificate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.