Potrivit unei prognoze a Bancii Mondiale, rata cresterii economice a Chinei va fi si anul acesta foarte inalta, urmand sa atinga 9,2 la suta, fata de 8,7 la suta cat isi programase Beijingul in prognozele proprii de la sfarsitul anului trecut. Intre dificultatile cu care se confrunta economia acestei tari, Banca Mondiala mentioneaza investitiile straine de capital inca insuficiente, dar mai ales un consum intern de asemenea prea mic.

In ciuda unei oarecare cresteri la acest capitol in semestrul al doilea al anului 2005, raportul institutiei internationale mai sus mentionate prognozeaza cel mult o ramanere la nivelul actual, urmand a fi lansate, concomitet, programe sociale care sa stimuleze cresterea consumului, mai ales in sectorul rural, unde veniturile sunt inca reduse. Banca Mondiala semnaleaza, de asemenea, o tendinta de reducere a excedentului comercial record inregistrat de China, care in 2005 a ajuns la 102 miliarde de dolari.

Acest trend este determinat de o marire a importurilor, stimulata si de usoara crestere a consumului intern din ultimele luni. In plan monetar, BM nu preconizeaza o abatere de la actuala politica. Dimpotriva, vor fi continuate investitiile masive, inclusiv in infrastructura. Agentia de presa Xinhua anunta ieri ca Republica Populara Chineza si-a lansat, de asemenea, un plan pe 15 ani ce vizezaza o crestere considerabila a investitiilor in domeniul cercetarii si tehnologiilor, mergand de la genetica pana la domeniul aerospatial, in efortul de a promova si pe aceasta cale dezvoltarea economiei.

Conform planului, China va cheltui pana in 2010 pentru cercetare si modernizare 2% din productia economica, iar pana in 2020, pana la 2,5%. Fondurile vor fi orientate spre 11 domenii, prioritare urmand a fi protectia mediului, agricultura, apararea, industriile prelucratoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.