Casa Alba a anuntat oficial incetarea cautarii presupusului arsenal al Irakului * Presedintele american a tinut sa mentioneze ca nu regreta declansarea razboiului

Presedintele american, George W. Bush, a declarat ca nu regreta decizia de a invada Irakul, chiar daca in aceasta tara nu au fost descoperite arme de distrugere in masa. "Credeam ca vom gasi arme de distrugere in masa. Multe persoane din Statele Unite, din intreaga lume sau din cadrul ONU credeau ca Saddam Hussein dispunea de astfel de arme. Trebuie sa descoperim punctele slabe din informatiile colectate", a comentat seful Casei Albe, intr-un interviu difuzat, miercuri, de postul de televiziune ABC. Bush a reiterat o declaratie formulata de nenumarate ori pe parcursul indelungilor eforturi ale inspectorilor de a gasi o dovada a presupusului arsenal irakian de distrugere in masa: "Saddam era periculos, iar lumea este mai sigura de cand el nu se mai afla la putere".

Bush a acordat acest interviu dupa ce, la aproape doi ani de la declansarea razboiului impotriva Bagdadului, Casa Alba a recunoscut, miercuri, in sfarsit, ca in Irak nu s-au gasit arme de distrugere in masa sau arme nucleare. Postul de televiziune ABC a difuzat, miercuri, doar fragmente din interviu, acesta urmand sa fie prezentat integral in aceasta seara.

ISG trece la combaterea gherilelor

Cu cateva zile inainte de Craciun, Conducerea Grupului de Inspectori din Irak (Iraq Survey Group - ISG) a decis sa suspende actiunile de cautare a armelor biologice, chimice si nucleare din aceasta tara. Decizia a fost adoptata in absenta oricaror informatii privitoare la presupusul arsenal pe care l-ar fi detinut Saddam Hussein si in contextul violentelor din teren.

Pe 6 octombrie 2004, seful ISG, Charles Duelfer, prezentase Congresului un raport care contrazicea toate informatiile furnizate inaintea razboiului, informatii care constituisera, pentru George W. Bush, principala justificare a lansarii operatiunii militare. Varfurile ierarhiei americane, incepand cu presedintele George W. Bush si vicepresedintele Dick Cheney au sustinut, cu tenacitate, incepand din faza premergatoare interventiei militare, ca Irakul isi reconstituia arsenalul de arme nucleare, chimice si biologice, avand legaturi cu membri Al-Queda, carora le-ar fi furnizat asemenea arme pentru a ataca Statele Unite. Bush si-a exprimat dezamagirea ca in Irak nu au fost gasite arme ilegale si nici programe de inarmare, dar Casa Alba nu a incetat cautarile, sustinand ca arsenalul ar fi putut fi mutat din tara inaintea razboiului, sau chiar ascuns "intr-un loc sigur".

ISG, infiintat pentru cautarea presupusului arsenal din Irak, dar cooptat, in prezent, in combaterea actiunilor de gherila, ramane in subordinea Pentagonului si a generalului de brigada Joseph McMenamin, noteaza Mediafax. Surse oficiale afirma ca au mai ramas foarte putine aspecte de investigat, dat fiind ca ultimul raport al lui Duelfer a fost suficient de bine elaborat si minutios documentat.

Membrii ISG au interogat toate persoanele care au lucrat la programele de inarmare incheiate in urma cu 10 ani, iar toate instalatiile suspecte din Irak (acelea care nu fusesera deja jefuite de insurgenti sau de hoti) au fost perchezitionate, fara rezultat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.