La Cairo au loc discutii intre liderii Hamas pe marginea formarii unui nou guvern palestinian, in urma surprinzatoarei victorii electorale inregistrate luna trecuta. Cu acest prilej, liderul politic al gruparii, Khaled Meshaal, a exprimat o serie de conditii in care Hamas ar fi gata sa declare un acord de incetare a focului pe termen lung. Totusi, declaratiile lui Khaled Meshaal nu se abat de la politica declarata a Hamas - in ciuda presiunilor internationale, Hamas refuza sa recunoasca statul Israel si sa renunte la violenta.

Declaratiile liderilor Hamas au loc in contextul in care premierul israelian in exercitiu, Ehud Olmert, a oferit detalii despre viziunea sa asupra viitoarelor frontiere ale Israelului, pe care s-a angajat sa o puna in practica daca partidul Kadima castiga viitoarele alegeri.

Halid Meshal, care traieste in exil la Damasc, in Siria, este si el in capitala Egiptului ca sa se consulte cu alti sefi Hamas din Gaza in privinta formarii noului guvern, dar si a politicii pe care Hamas o va promova.

intr-un interviu la BBC, liderul gruparii a declarat ca Hamas ar fi dispus sa declare un armistitiu pe termen lung daca Israelul se retrage in granitele pe care le-a avut pana la razboiul din 1967.

"Daca Israelul s-ar retrage, aceasta ar crea pace si securitate in regiune si acorduri intre cele doua parti pana ce comunitatea internationala gaseste un mod de a solutiona problemele tuturor", a spus Khaled Meshaal.

Ar putea fi insa aceasta viziune a Hamas compatibila cu intentiile Israelului?

in primul sau interviu de cand Ariel Sharon a fost internat in spital acum sase saptamani, premierul israelian in exercitiu, Ehud Olmert s-a referit direct la faptul ca actualele frontiere ale statului evreu vor trebui modificate, daca unele zone ale Cisiordaniei, dominate etnic de palestinieni, vor fi parasite de armata israeliana.

Premierul in exercitiu a adaugat ca va fi pastrat controlul Ierusalimului si al Vaii Iordanului, precum si a trei asezaminte principale mari, care concentreaza majoritatea populatiei colonistilor.

"Directia e clara. Ne indreptam spre separarea de palestinieni. Ne indreptam spre determinarea granitelor permanente ale statului Israel. Vom mentine unitatea Ierusalimului", spune Olmert.

Exista asadar cateva aspecte in mod vadit ireconciliabile. Ehud Olmert vorbeste de un Ierusalim unit sub suveranitatea Israelului, dar estul Ierusalimului este unul dintre teritoriile ocupate de Israel, incepand cu 1967.

Dincolo de aspectele teritoriale, exista o alta chestiune ireconciliabila, generata de pozitia Hamas cu privire la statul Israel.

Hamas nu recunoaste dreptul statului Israel de a exista, pozitie reiterata de liderii gruparii la conferinta de miercuri. De asemenea, in ciuda presiunii internationale, Hamas refuza sa inceteze campania de violenta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.