Gazpromul incearca sa-si extinda autoritatea si in Marea Britanie, care va ramine mai repede decit se astepta fara resursele din Marea Nordului

Britanicii incep sa se teama de Rusia. Gazpromul a anuntat ca vrea sa preia firma Centrica, proprietarul companiei British Gas. Centrica asigura 58% din consumul casnic de gaze si 23% din cel industrial. Iar pina in 2015, Gazpromul isi propune sa acapareze 20% din piata energetica britanica, in prezent avind doar doua procente. "Mai exista companii britanice detinute de straini, dar imaginati-va ce putere i-ar oferi Kremlinului inchiderea robinetului daca Marea Britanie ar intra intr-un conflict international", scrie "Daily Mail".

Preturi necontrolabile

De pe continent, Marea Britanie parea ferita de criza gazelor, dat fiind ca principala sursa de gaze a britanicilor e in Marea Nordului si nu in Siberia. Productia de gaze din Marea Nordului, vazuta si de ceilalti europeni ca posibila alternativa la Rusia, scade insa mai repede decit se astepta. Pina in 2025, Marea Britanie va fi nevoita sa importe 80% din necesar din alte surse.

"Asta ne va lasa prada pietelor fluctuante de energie de pe glob si evenimentelor din tarile producatoare de gaz, cunoscute prin instabilitatea lor", avertizeaza "Daily Mail". Politica energetica britanica este perceputa ca fiind prea incoerenta, iar pretul la energie, ca lasat la voia intimplarii. "Socurile energetice vor continua cu siguranta. Era energiei ieftine a trecut, iar anii de aur ai autosuficientei britanice s-au dus", scrie "The Telegraph".

British Gas, dupa ce in decembrie a majorat preturile cu 15%, vorbeste acum de o noua scumpire cu inca 25%. In plus, British Gas avertizeaza si ca asigurarea necesarului de gaze e problematica, conductele europene fiind controlate de monopoluri de stat. Comisia Parlamentara pentru Comert si Industrie din Marea Britanie s-a intrunit la inceputul acestei saptamini pentru a discuta despre cresterea pretului la gaze naturale si a sigurantei energetice. Urmind traditia liberala britanica, Comisia a respins o interventie pe piata energetica. In schimb, a decis ca va examina posibilele variante: energie nucleara, tehnologie ecologica de ardere a carbunilor, electricitate produsa din surse regenerabile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.