La patru luni dupa ce liderii europeni au decis deschiderea tratativelor, Uniunea Europeana se declara pregatita sa initieze primele negocieri de aderare detaliate cu Turcia si Croatia, a anuntat, ieri, presedintia austriaca a Uniunii. Reuters reaminteste ca decizia de deschidere a negocierilor a fost luata la 3 octombrie, iar ulterior Comisia Europeana a monitorizat compatibilitatea legislatiei turce si croate cu legislatia UE in 35 de domenii diferite.

Comisia Europeana a formulat o recomandare in care se constata ca ambele tari candidate sunt pregatite sa inceapa negocieri detaliate in domeniul stiintei si cercetarii, unul dintre capitolele cel mai putin dificile, in care legislatia comuna a celor 25 de tari membre este relativ redusa.

"Comisia, a anuntat un purtator de cuvant al presedintiei austriece, a prezentat recomandarea grupului de lucru, iar documentul propune deschiderea capitolului referitor la Stiinta si Cercetare cu Turcia si Croatia (... ). Am recomandat deschiderea lui fara alte evaluari. Am monitorizat mai multe capitole", a mai spus purtatorul de cuvant, adaugand ca politicile Turciei si cele europene in materie de stiinta si cercetare nu difera semnificativ. Decizia de mai sus are, insa, nevoie de acordul unanim al statelor membre ale UE, in baza concluziilor la care va ajunge un grup de lucru special creat.

Aderarea Turciei la UE este un subiect controversat in multe tari membre ale forului european, in special in Austria, unde multi cetateni sunt ingrijorati de perspectiva integrarii unei tari atat de mari, relativ saraca si majoritar musulmana. Este tot atat de adevarat ca negocierile de aderare a Turciei ar putea dura zece sau chiar mai multi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.