Lipsa de claritate a legislatiei europene a muncii ajuta, de fapt, statele membre mai vechi ale UE sa exploateze muncitorii statelor nou-venite in Uniune, a declarat, la Bruxelles, Jaroslaw Pietras, ministrul polonez pentru Afacerile europene, citat de EUObserver.

"Ne confruntam cu o situatie marcata de ipocrizie", a relevat el, in cadrul unei intalniri a parlamentarilor polonezi din Parlamentul European, consacrata stabilirii pozitiei pe care o vor adopta la 23 februarie, la votul european asupra legislatiei muncii din Uniunea Europeana. In final, a fost decisa urmatoarea pozitie: mentinerea Poloniei la principiile originale, indiferent ce denumire vor primi; limitarea exceptarii unor sectoare cum ar fi serviciile medicale private; inlaturarea barierelor administrative in calea angajarii de muncitori si elaborarea unei definitii mai stricte privind "incalcarea interesului public".

Intr-o oarecare masura, releva Pietras pentru a-si sustine teoria "ipocriziei" in atitudinea europenilor "vechi" din UE, piata "neagra" a muncii este tolerata intrucat, in acest mod, companiile sunt scutite de costuri suplimentare. In Belgia, de pilda, angajatii cu forme legale pot fi cu greu concediati printr-o simpla nota - ceea ce implica cheltuieli mari -, in timp ce acest lucru este posibil, oricand, in cazul celor angajati "la negru". Actuala legislatie a UE confera muncitorilor din statele noi membre drepturi limitate in privinta liberei circulatii, dar Pietras crede ca o lege stricta in privinta prestarii serviciilor in UE va inlatura barierele administrative care imping migrantii spre "piata neagra".

La un anumit nivel politic, afirma ministrul polonez citat, se accepta ideea ca noile state membre au dreptul la o " deplina prezenta" in UE dar, "in realitate, piata muncii este inca divizata de bariere administrative in calea angajarilor in sectoare unde administratiile locale au un cuvant de spus". El a dezaprobat un recent sondaj de opinie din Irlanda ce semnala o crestere a ostilitatii fata de migratia de dupa extindere. "Daca UE s-ar fi luat dupa sondajele de opinie, ea nu ar fi existat in forma actuala", a remarcat Pietras.

Potrivit acestuia, votul asupra legislatiei UE privind piata muncii ar trebui totusi amanat dupa 23 februarie, dat fiind riscul unor demonstratii de protest ale sindicatelor europene, de genul celor de la Strasbourg, din 17 ianuarie, impotriva competitiei internationale in domeniul serviciilor portuare, ca urmare a accesului muncitorilor migranti, o data cu extinderea Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.