Armata americana isi construieste un Internet propriu, pe care-l considera esential in desfasurarea razboaielor viitorului, scopul noii retele fiind de a da tuturor comandantilor si soldatilor din trupele SUA o imagine de ansamblu asupra inamicilor si amenintarilor din strainatate, scrie cotidianul "New York Times". Acest Internet inalt securizat al Pentagonului se numeste oficial "Global Information Grid" (GIG; retea informatica globala) si a fost conceput teoretic in urma cu sase ani, insa realizarea sa practica ar mai putea dura inca doua decenii si va costa sute de miliarde de dolari.

Vint Cerf, unul dintre "parintii" Internetului clasic si consultant al Pentagonului in proiectul "retelei de razboi", spune ca a dorit personal sa se asigure ca visul militarilor este vizionar, si nu o halucinatie. "Acesta este un fel de Razboi al Stelelor, in care politica a fost "haideti sa construim sistemul asta", cind tehnologia era mult inapoiata. Nu-i nimic gresit in a avea scopuri ambitioase. Numai ca trebuie sa le temperezi in raport cu posibilitatile fizice si cu realitatea", a spus Cerf. Sustinatorii proiectului spun ca noua retea va fi cea mai puternica arma din arsenalul Statelor Unite. Unirea armelor, a informatiilor secrete si a soldatilor intr-o retea globala - asa-numitul arsenal "netcentric" - va schimba armata, in opinia lor, asa cum a schimbat Internetul afacerile si cultura. Conceputa a lupta impotriva altor armate si natiuni, armata americana se confrunta acum cu inamici care nu mai tin de o tara anume si care nu au avioane, tancuri, nave sau cartiere generale. Posibilitatea de a afla in timp real informatii din surse ale spionajului, topografii, planuri de cladiri si fotografii ale tintei permite soldatilor din linia intii, cel putin teoretic, sa fie mai rapizi si mai eficienti in fata unui inamic "fara nume".

Un moft foarte scump


Militarii conservatori se intreaba insa daca orientarea net-centrica nu este decit un moft foarte scump. Ei dau ca exemplu luptele de strada din Falluja si Bagdad, afirmind ca puterea de foc si protectia propriilor militari in fata atacurilor inamicului inca inseamna mai mult decit cablurile de fibra optica si conexiunile wireless. Daca Pentagonul a investit deja miliarde bune in diverse proiecte legate mai mult sau mai putin direct de "reteaua de razboi", in urmatorii 10-15 ani nota de plata ar putea depasi lejer 200 de miliarde de dolari.

Aceasta tendinta de "control si monitorizare globala" a armatei SUA nu este deloc noua. Inca din 1960, americanii creasera asa-numitul Sistem Militar de Control si Comanda la nivel mondial, care adesea era paralizat din diverse motive. Succesorul sau in valoare de 25 de miliarde de dolari, Milstar, a fost finalizat in 2003, la capatul a doua decenii de lucru. Oficialii Pentagonului spun ca Milstar este deja demodat, nefiind in stare sa suporte tehnologia secolului 21. Nu in ultimul rind, Internetul insusi, la origine, este considerat creatia militarilor americani, care au avut suprematia in domeniu pe timpul razboiului rece, dupa sfirsitul caruia sectorul civil a facut progrese uluitoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.