Presedintele Traian Basescu a discutat la Kiev cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, despre delimitarea platoului continental, problema respectarii drepturilor celor doua minoritati nationale si cea privind canalul Bastroe.

Presedintele Basescu a laudat guvernul ucrainean pentru modul in care a reusit sa puna capat disputei cu Rusia, legate de furnizarea si pretul gazelor.
Cei doi lideri au discutat si despre posibilitatea lansarii unor proiecte de cooperare energetica.

'Problema mostenita de la URSS'

Disputa privitoare la impartirea platoului continental al Marii Negre, e "o problema mostenita de la Uniunea Sovietica" , a spus dl Iuscenko, care spera in gasirea unei solutii de catre comisia mixta prezidentiala.
Comisia mixta creata astazi urmeaza sa examineze si posibilitatea de a coopera in exploatarea resurselor naturale de petrol si gaze din Marea Neagra.

Presedintele Viktor Iuscenko a precizat ca a trimis partii romane o propunere privind posibilitatea utilizarii, in comun, de catre Romania si Ucraina, a unei portiuni din Marea Neagra, reprezentand 12.000 metri patrati din platoul continental.

Viktor Iuscenko a sugerat si sporirea eforturilor in domeniul energiei nucleare, remarcand ca Ucraina beneficiaza de rezerve de uraniu importante. Pe agenda s-a aflat si situatia drepturilor minoritatilor in Ucraina si Romania. "Consideram ca aici ar trebui sa avem o cooperare bazata pe principiile egalitatii si simetriei" a spus presedintele Iuscenko.

Din punctul sau de vedere, Ucraina si Romania au identificat un "mecanism de reglaj diplomatic al tuturor chestiunilor bilaterale controversate".
Presedintele Basescu a declarat ca va sprijini integrarea Ucraine in NATO, adaugand ca este in interesul national al Romaniei sa aiba un vecin NATO la frontiera de est. Admiterea Ucrainei in Alianta Nord-Atlantica ar putea pregati terenul admiterii in UE, a declarat Traian Basescu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.