George W. Bush a tinut, in fata Congresului, discursul anual intitulat "Starea natiunii". Bush nu mai vrea sa depinda de resursele petroliere din Orientul Mijlociu, dar vrea sa conduca lumea si de-acum inainte.

"Avem o problema grava: America este dependenta de petrol, care este importat din zone instabile ale lumii", a atras atentia Bush. El a prezentat marti seara, un proiect care prevede inlocuirea a 75% din petrolul importat din zona Golfului, pina in 2025, cu etanol si alte surse de energie. 20% dintre importurile de petrol ale SUA vin din Orientul Mijlociu. Bush a cerut cresterea fondurilor alocate oamenilor de stiinta care cauta surse alternative de energie. Mai mult, Bush a declarat ca doreste angajarea a peste 100.000 de profesori cu inalta calificare in sistemul educational preuniversitar.

Schimbare de ton

Daca pina acum razboiul impotriva terorismului ocupa cea mai mare parte din discurs, anul acesta Bush nu a pronuntat decit de doua ori cuvintul "razboi". In schimb, cuvintul cel mai folosit anul acesta - petrol - nu a fost folosit deloc in discursul de anul trecut. Schimbarea de ton din discursul lui Bush, care pina acum nu considera aceasta dependenta atit de grava, arata ingrijorarea Casei Albe cu privire la amenintarile Iranului cu pretul petrolului. Tema dependentei de petrol nu este noua in discursul politic american, dar importanta acestui subiect pentru opinia publica americana a crescut in ultimele sase luni, simultan cu cresterea pretului la carburanti pe piata americana.

Leadership-ul mondial

"Singura modalitate de a ne proteja poporul (...), singura modalitate de a asigura pacea si de a ne conduce destinul este sa ne mentinem pozitia dominanta in lume. SUA vor continua deci sa fie in frunte", a declarat Bush. Subtil, presedintele american a mustrat si europenii pentru atitudinea lor fata de razboiul contra terorismului: "In timp ce o mare parte din Europa agonizeaza asupra problemelor interne ca armonizarea impozitelor, natalitatea scazuta si finantarile agricole, Statele Unite ramin fixate pe raspunderile lor la nivel global, inclusiv infringerea al-Qaeda si confruntarea amenintarii din partea unor state teroriste ca Iran si Siria". Bush a argumentat pozitia de lider mondial al SUA si prin eliberarea Europei de tiranie: "Noi sintem natiunea care a salvat libertatea in Europa si care a eliberat lagarele de concentrare, sintem cei care am ajutat la cresterea democratiilor si care am invins imperiul raului".

"Axa raului" varianta 2006

Bush a vorbit despre posibila reducere a trupelor americane din Irak in 2006, insa a legat acest lucru de responsabilizarea trupelor irakiene. Presedintele american a transmis un mesaj dur Teheranului. "Iranul este o natiune tinuta ostatica de catre o elita minoritara de clerici care izoleaza si reprima propriul popor", a spus Bush. In privinta teritoriilor palestiniene, Bush a cerut Hamas "sa recunoasca statul Israel, sa se dezarmeze, sa respinga terorismul si sa colaboreze pentru instaurarea unei paci durabile".

Raspuns democratilor

Bush a raspuns dur democratilor care doresc revenirea politicii SUA la o "doctrina Monroe" moderna. "Doctrina Monroe" din 1823 a impus pentru aproape un secol politica neinterventionista a SUA in lume. "Intr-o perioada atit de plina de incercari, nu ne putem asigura securitatea abandonindu-ne angajamentele si restringindu-ne in interiorul granitelor", crede Bush.

"Exista o cale mai buna", a fost raspunsul lui Tim Kaine, guvernatorul democrat de Virginia care a jucat ieri rolul de purtator de cuvint al Partidului Democrat. El i-a acuzat pe republicani de "solutii slabe si judecata proasta". Presa americana de stinga a criticat discursul presedintelui american pentru faptul ca a evitat sa vorbeasca despre reconstructia orasului New Orleans distrus de uraganul Katrina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.