Corespondentul BBC in China Rupert Wingfield Hayes a incercat sa afle care sunt atitudinile actuale ale chinezilor fata de caini.

Wingfield Hayes povesteste ca una din experientele dure pe care le-a trait de indata ce ajuns la post a fost cea a unei piete de animale vii, din sud, unde a asistat la taierea unui caine, scos dintr-o cusca, sacrificat si apoi transat, sub ochii altor caini, din custi vecine, in vreme ce cumparatorul oferea explicatii despre portiunile cele mai gustoase ale animalului.

Cu anii, insa, ziaristul s-a obisnuit cu asemenea scene caci, spune el, tratamentul aplicat cainilor paleste in comparatie cu saracia care zdrobeste vietile atator milioane de chinezi.

Oricum, o vizita facuta la o ferma de caini destinati sacrificarii, il impresioneaza ca un fel de "Guantanamo canin".

Insa proprietarul se poarta ca orice crescator de oi sau vite. In China, cainii sunt considerati inteligenti si buni de mancat, exact ca si porcii, in Europa.

Citeste si:

"Numai ca, atrage atentia fermierul, afacerea cu cainii de carne nu mai renteaza, la ora actuala."
Nu mai renteaza? intr-adevar, jurnalistul BBC povesteste ca a gasit cu greu in Beijing un restaurant cu caine in lista de bucate.

Toate cele pe care le stia - se inchisesera. Undeva, la periferie, o astfel de relicva exista iar un client i-a marturisit ca se simte intremat dupa o asemenea masa.

Dar, a adaugat omul, multi din colegii lui de la serviciu l-ar privi cu suspiciune daca ar sti ca se hraneste cu caine.

Caci, noutatea e ca, pentru chinezii cu dare de mana, a iubi un caine si a-l tine in casa a devenit un hobby. Nu-i de mirare: in China, interdictia de a fi proprietarul unui catelus a fost abolita abia de 10 ani.