Parlamentul de la Haga dezbate miercuri Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Crestin-democratii, majoritari in coalitia de guvernamant, au anuntat oficial ca vor vota impotriva aderarii Romaniei la Uniune in 2007. Olanda ar putea deveni astfel prima tara membra care sa nu ratifice Tratatul de aderare.

Punctul de vedere al parlamentarilor crestin-democrati nu este unul nou. In ultimii doi ani, liderul acestora, Maxim Verhagen, sustinut de cativa alti colegi, a cerut cu insistenta ca Parlamentul sa nu ratifice Tratatul.

Crestin-democratii sunt de parere ca Romania nu indeplineste toate criteriile de aderare si ca ar trebui sa faca eforturi mult mai mari pentru a deveni membra a Uniunii. Din acest motiv, Parlamentul de la Haga ar trebui sa amane ratificarea Tratatului pana la vara.

Aceeasi parere a fost sustinuta si de purtatorul de cuvant al crestin-democratilor, Jan van Dijk, recunoscut la randul sau pentru atitudinea critica la adresa Romaniei.

Parlamentarul a declarat marti seara pentru BBC ca, daca partidul sau e fortat miercuri sa voteze, atunci va vota impotriva.

"Daca celelalte partide parlamentare nu sustin propunerea noastra de a amana ratificarea pana in luna iunie, atunci vom respinge documentul", ne-a declarat Van Dijk.

Conform parlamentarului, partidul sau va preciza in mod clar ca votul este doar impotriva Romaniei, nu si a Bulgariei, care astfel devine "o victima a Romaniei".

Intr-un raport recent inaintat Parlamentului dupa ultima sa vizita in Romania, van Dijk precizeaza ca s-a dus sa se convinga daca Bucurestiul e gata intre timp pentru a adera la Uniune.

"in urma discutiilor avute, mi-a fost clar ca s-au facut cateva progrese, dar ca mai este inca multa ceata", spune parlamentarul.

In raportul sau, Van Dijk descrie coruptia din Romania folosind personaje ale guvernului Nastase. El face referire la scandalul "Tamara", pe care il descrie in cele mai mici amanunte, aratandu-se indignat de faptul ca Adrian Nastase detine inca presedintia Camerei Deputatilor.

Van Dijk continua exemplificarea coruptiei pomenindu-l apoi pe Miron Mitrea, care si el "a stiut cum sa se imbogateasca folosindu-si functia".

Parlamentarul olandez povesteste despre compania de taxi la care sotia lui Mitrea este actionar si care a fost singura autorizata sa functioneze pe ruta dintre Otopeni si centrul Bucurestiului.

"Acestia sunt reprezentanti ai fostei guvernari, dar si in guvernul actual exista persoane acuzate ca au inselat taxele cu mai mult de un milion de dolari", precizeaza Van Dijk in continuarea raportului.

El crede ca pentru a lupta eficient impotriva coruptiei e nevoie de o justitie curata, dar si la acest capitol Romania are probleme.

Parlamentarul reia o idee mai veche de-a sa, conform careia e mai ieftin sa-ti angajezi un judecator decat un avocat.

"Pe scurt: tara este in continuare corupta, desi sunt si cativa oameni bine-intentionati. S-au facut niste pasi inainte, dar insuficienti pentru a primi Romania acum in UE", conchide parlamentarul. Crestin-democratii nu sunt sustinuti decat de doua partide mici: socialistii si populistii.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Haga a declarat marti pentru BBC ca guvernul olandez sustine fara rezerve aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE in 2007.

In acest sens, directorul general pentru Cooperare Europeana, Marnix Krop, a sustinut marti un briefing special dedicat Romaniei si Bulgariei.

Domnul Krop a trecut in revista progresele facute de cele doua tari pe calea aderarii, precizand ca primirea lor in Uniune este un pas logic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.