La Los Angeles au fost anuntate nominalizarile pentru premiile Oscar din acest an. Marii castigatori ai ceremoniei care urmeaza sa aiba loc peste cinci saptamani par a fi "Munich", semnat de Steven Spielberg, si filmul cu buget redus "Brokeback Mountain", al lui Ang Lee.

"Brokeback Mountain" - o poveste romantata a doi cowboy moderni care au o relatie homosexuala, prin America anilor '60 - conduce in topul nominalizarilor, aparand la nu mai putin de opt categorii, printre care si la cea pentru "cel mai bun film".
La aceasta categorie este nominalizata si "Munich" - o drama foarte controversata despre masacrul de la Olimpiada din 1972 si despre consecintele acestuia.
Unii critici speculasera ca opozitia fata de filmul lui Spielberg si temele sale ar putea sa ii ruineze sansele de obtine nominalizarea pentru Oscar, insa s-a dovedit ca nu a fost asa.

Mai mult, Steven Spielberg a fost nominalizat si la categoria "cel mai bun regizor".
Ceilalti nominalizati pentru cel mai bun film sunt "Capote" - o analiza sumbra a caracterului scriitorului Truman Capote, "Good Night and Good Luck" - viziunea lui George Clooney privind ciocnirea dintre senatorul american anti-comunist Joe McCarthy si jurnalistul de televiziune Edward Murrow, si "Crush" - un alt film cu buget redus, avand ca tema tensiunile inter-rasiale care mocnesc in orasul american Los Angeles.

Nominalizarile arata ca 2005 a fost un an bun pentru filmele independente si un an mai putin bun pentru marile studiouri de la Hollywood.
Membrii Academiei Americane de Film au votat pentru filme inteligente, cu scenarii bine inchegate, pe subiecte interesante.
Nominalizarile pentru categoria "cel mai bun film strain" includ productia palestiniana "Paradise Now" - despre doi prieteni din copilarie care se ofera voluntari pentru misiuni sinucigase cu bomba - si filmul sud-african "Totsi" - un thriller violent a carui actiune se petrece la Johannesburg.

La categoria "cel mai bun actor" favorit pentru Oscar pare sa fie Seymour Hoffman, starul din "Capote".
Iar britanicele Judi Dench si Keira Knightley se vor bate pentru Oscarul pentru "cea mai buna actrita".
Castigatorii vor fi anuntati la Hollywood, in luna martie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.