Michael Chertoff e considerat un “calau” al drepturilor civile

Presedintele american, George W. Bush, a anuntat, marti, nominalizarea lui Michael Chertoff pentru postul de sef al Departamentului securitatii interne, institutie creata dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, transmite AFP. "Dupa confirmarea lui Michael Chertoff de catre Senat, Departamentul pentru securitate interna va fi condus de o persoana cu simtul organizarii, abila si cu o minte sclipitoare", a spus Bush. Chertoff este un judecator experimentat, care a functionat si in cadrul Departamentului justitiei, unde a coordonat sectiunea pentru afaceri penale.

Potrivit comentatorilor, Michael Chertoff este total diferit de Bernard Kerik, prima propunere a lui Bush. Nominalizarea lui Kerik, fost sef al politiei din New York, s-a dovedit neinspirata. Presa a dezvaluit faptul ca incalcase legea angajind fara acte in regula o dadaca straina, precum si amanunte picante din viata sa intima, cum ar fi aceea ca avea mai multe amante simultan cu care se intilnea intr-un apartament de serviciu, astfel ca el a fost nevoit sa-si retraga candidatura.

Michael Chertoff, care il va inlocui in functie pe Tom Ridge, a fost, in perioada 1994-1996, procuror independent in cadrul anchetei "Whitewater", initiata de Senatul american in legatura cu activitatile din domeniul imobiliar ale fostului presedinte democrat Bill Clinton. In mod ironic, Hillary Clinton, si ea anchetata in afacerea "Whitewater", este in prezent senator de New York si va trebui, in aceasta calitate, sa aprobe numirea lui Chertoff. "Inca din zilele care au urmat atentatelor de la 11 septembrie, Michael Chertoff a contribuit la identificarea teroristilor, lucru care a condus la reteaua al-Qaida. El a inteles ca strategia cea mai potrivita in combaterea terorismului este prevenirea atacurilor", a subliniat Bush.

Acuzat de abuzuri

Cea mai mare organizatie americana pentru apararea libertatilor individuale, ACLU, a calificat drept "ingrijoratoare" numirea lui Michael Chertoff in postul de secretar pentru securitate interna, pe care il acuza ca nu respecta Carta Drepturilor garantate de Constitutie, relateaza AFP. Chertoff "a sprijinit in mod public opinia, foarte raspindita in sinul administratiei Bush, ca asupra executivului nu ar trebui sa existe nici un control care sa-l impiedice sa abuzeze de puterile sale, in detrimentul vietii si libertatilor noastre", apreciaza ACLU, intr-un comunicat. Organizatia reaminteste, de asemenea, ca Chertoff este la originea unui program de interogatorii "benevole", la care au fost nevoiti sa se supuna mii de arabi si musulmani care traiesc in Statele Unite. El a fost de asemenea criticat pentru decizia de a prelungi, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, detentia mai multor imigranti condamnati pentru infractiuni minore, care nu au putut beneficia astfel de dreptul la un avocat. "In cazul nici unuia dintre acesti cetateni straini nu s-a putut dovedi implicarea in atentate", subliniaza ACLU.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.