Vestul, sustine cotidianul "Pravda" intr-un comentariu, exercita presiuni asupra Rusiei pentru a o determina sa-si retraga trupele din "teritorii potential periculoase". Serghei Ivanov, ministrul Apararii al Federatiei Ruse, a mers pana la a avertiza - in cursul vizitei sale recente la Baku - in legatura cu posibila retragere a Moscovei din Tratatul privind armele conventionale din Europa (CFE), in cazul in care Occidentul va continua sa insiste asupra retragerii trupelor rusesti din Georgia si Moldova.

El reprosa totodata tarilor vest-europene ca acuza Rusia de nerespectarea obligatiilor asumate prin CFE. Tratatul, semnat in 1990, reaminteste "Pravda", stipula retragerea treptata a trupelor rusesti din teritoriile mentionate. Conform documentului, Rusia avea dreptul sa dispuna de 6.350 tancuri si 11 280 vehicule blindate in acele teritorii, forte suficiente pentru a reactiona la pericole externe. In 1999, tratatul a fost revizuit, fiind schimbate unele dintre cotele de armament stabilite anterior. Noua versiune a tratatului CFE este, potrivit cotidianului "Pravda", extrem de importanta pentru Rusia, intrucat ea reducea cotele de armament conventional dislocat in asa-numitele "zone de flanc", inclusiv regiunea instabila a Caucazului.

De aceea, sustine ziarul, citand oficiali de la Moscova, Rusia ar avea motiv sa-si concentreze o mai mare atentie si mai mult armament in zonele respective. Rusia doreste, acum, sa-si trimita in "zonele de flanc" alte 440 de tancuri si alte 2.420 blindate.

Noua versiune a tratatului CFE este insa nula pana la ratificarea de catre toate tarile membre. A fost deja ratificata de Rusia, Kazahstan, Belarus si Ucraina. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat, la reuniunea OSCE de la Liubliana, la finele lui 2005, ca Rusia si alte tari participante la tratatul CFE ar putea pierde controlul asupra armelor in Europa daca documentul ramane neratificat. NATO, sustine "Pravda", incearca sa amane solutionarea problemei, reamintind Rusiei actualele probleme din Georgia si Moldova, unde sunt dislocate trupe rusesti, dar Alianta nu ratifica CFE si continua sa se extinda spre est, instalandu-si mai multe baze si amplasand tot mai mult armament.

In plus, adauga ziarul, extinderea NATO a complicat dialogul, in sensul ca noii membri nu sunt parti ale tratatului CFE, dar pe teritoriul unor state din Europa Centrala si de Est ar putea fi amplasate, in curand, baze ale Aliantei nord-atlantice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.