Un lider important al organizatiei Hamas a respins cererea ca gruparea militanta islamica sa renunte la violenta, pentru ca tarile donatoare sa nu suspende trimiterea de ajutoare pentru Autoritatea Palestiniana.
Ismail Hanyia, aflat in capul listei electorale a Hamas in alegerile palestiniene desfasurate miercuri, a declarat ca nu va ceda "santajului" venit din partea donatorilor straini.

Presedintele Bush a avertizat ca ajutoarele americane pentru Autoritatea Palestiniana, in valoare de 400 de milioane de dolari, ar putea fi suspendate in urma victoriei surprinzatoare a organizatiei Hamas. In ultimele incidente, atacatori innarmati apartinand fostului partid de guvernare, Fatah, au urcat pe acoperisul Parlamentului palestinian si au tras focuri de arma in aer.

Demonstrantii din Ramallah au cerut demisia conducerii Fatah. Membrii Parlamentului nu erau in sesiune la momentul incidentelor.

In Gaza, politia loiala partidului Fatah a ocupat, pentru scurt timp, o cladire apartinand parlamentului pentru a protesta impotriva oricarui transfer de responsabilitate privind securitatea catre Hamas. Tot in Gaza au avut loc, mai devreme, cateva ciocniri intre Hamas si Fatah - partidul liderului palestinian Mahmoud Abbas.

Cele mai violente incidente s-au petrecut in Khan Younis, unde mai multe persoane au fost ranite in schimburile de focuri intre activistii Hamas si membrii Fatah.

Avertisment SUA

Hamas a castigat 76 din cele 132 de locuri in adunarea Palestiniana si are, in plus, sprijinul altor patru parlamentari independenti.

Domnul Hanyia a declarat agentiei de stiri Reuters: "Aceste ajutoare nu pot fi tinute ca o sabie deasupra poporului palestinian si nu vor fi subiect de santaj impotriva oamenilor nostri, a Hamas-ului si a rezistentei palestiniene. Respingem acest lucru."
Insa presedintele Bush a spus ca Statele Unite vor ingheta ajutoarele daca gruparea militanta islamica nu renunta la violenta si la indemnurile de distrugere a Israelului.

"Daca nu vor face asta, nu vom mai avea de-a face cu ei", a declarat domnul Bush canalului de televiziune american CBS News. "Transporturile de ajutoare nu vor mai pleca spre ei".

Israelul a sugerat ca proaspat alesii parlamentari Hamas nu vor primi permisul de acces liber intre Gaza si Cisiordania.

Corespondentul BBC in zona spune ca daca Israelul va decide intr-adevar sa limiteze miscarile alesilor Hamas, acest lucru va face ca guvernarea in teritoriile divizate sa devina si mai dificila.

Ajutoarele straine - in pericol de a fi sistate

Autoritatea Palestiniana s-a bazat dintotdeauna foarte mult pe banii primiti din afara, iar acum Statele Unite, Uniunea Europeana, Japonia si statele arabe isi revizuiesc pozitia.

"Trebuie sa renunte la acea parte din partidul lor care este innarmata si violenta. Iar in al doilea rand, trebuie sa renunte la acea parte a platformei lor care spune ca vor sa distruga Israelul", a spus George Bush.

Ministerul de externe de la Washington a anuntat, de asemenea, ca va revizui toate formele de ajutoare americane date palestinienilor prin intermediul Organizatiei Natiunilor Unite sau a organizatiilor neguvernamentale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.