Moscova a gasit calul troian prin care sa influenteze politica americana: finantarea institutelor de politici publice din Washington

"Intram intr-o perioada marcata de un nou tip de coruptie, cind guvernele si companiile straine finanteaza intr-un mod foarte neclar think-tank-urile americane", spune Steve Clemons, expert al fundatiei New American Foundation. Clemons considera ca toate aceste probleme apar deoarece Guvernul federal nu reuseste sa instituie reguli clare in ceea ce priveste finantarea think-tank-urilor.

Spre deosebire de alte tari, in SUA mediul academic are o influenta majora asupra politicii oficiale americane. "Aici se afla noua Roma. Faptul ca SUA sint cele mai puternice din lume face ca orice natiune de pe glob sa isi doreasca sa poata influenta mediul academic de la Washington", considera Wayne Merry, expert la American Foreign Policy Council, un institut conservator de cercetari politice.

Mina lunga a Kremlinului

"Ceea ce face Rusia un actor mai neobisnuit este maniera lipsita de tact in care actioneaza. Ei se afla inca intr-o perioada de tranzitie, nu au depasit faza post-sovietica", crede Merry. "Nici un institut serios de cercetari din SUA nu a luat vreodata bani de la sovietici, asa ca nu avem nici un fel de experienta cu banii rusesti", afirma Blair Ruble, director la Kennan Institute for Advanced Russian Studies. In ultimele trei decenii au mai aparut temeri in legatura cu banii arabi, japonezi sau chinezi care urmaresc sa influenteze politica institutelor de cercetari americane.

Monitorizarea banilor

Oficialii americani se confrunta cu o noua dilema: cit de departe se poate merge cu monitorizarea banilor care sustin financiar institutele de cercetari politice. "Noi nu sintem obisnuiti cu asa ceva. Nu exista o istorie a acestor practici la care sa ne intoarcem", conchide Ruble.

Nici fundatiile liberale nu sint foarte incintate de perspectiva influentei rusesti: "Sint socat de faptul ca anumiti oameni incearca sa cumpere cu bani influenta la Washington", afirma Anatol Lieven, expert la fundatia liberala New American Foundation. Lieven vorbeste chiar despre un conflict intre gruparile straine care finanteaza institutele de cercetari politice de la Washington si cercetatorii in cauza.

In timpul Razboiului Rece, institutele de cercetari care se ocupau cu studierea politicii sovieticilor se bucurau de un imens sprijin financiar din partea industriasilor si a oamenilor de afaceri americani. Dupa caderea comunismului, aceasta sustinere s-a diminuat, ceea ce a dus la inchiderea multora dintre think-tank-urile care aveau ca obiect de studiu Rusia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.