Cine sunt cei aflati la varful miscarii Hamas si in fruntea listelor electorale? Cine ar putea fi viitorul premier palestinian? Ironia sortii e ca functia de prim-ministru a fost creata de curand in teritoriile palestiniene, in anul 2003, la presiunea Statelor Unite, care doreau sa mai reteze din puterile fostului presedinte Arafat.

Functia nu avut greutate dar, odata ce ea va fi ocupata de un politician Hamas, lucrurile s-ar putea schimba dramatic, caci va fi vorba un premier ales prin vot popular.

Cine sa fie liderul?

Miscarea islamica militanta Hamas are un sistem de conducere complicat si tinut secret, stabilit din cauza asasinarii unora dintre sefii Hamas, de catre Israel, in decursul ultimilor ani.

Figurile - cheie ale miscarii traiesc in exil, in Siria si Liban. Exista insa membri marcanti Hamas intrati acum in parlament.

Ismail Haniya, candidatul numarul unu pe lista Hamas, e considerat un moderat. Are 43 de ani, si e cea mai publica figura a miscarii.

Unii analisti vad alegerea sa in postul de premier drept absolut fireasca. Exista insa si analisti care spun ca, pentru el, "nu exista nici o contradictie intre a comanda o forta para-militara si a ocupa un fotoliu in parlament."

El e cel care a anuntat victoria Hamas in alegeri si a cerut comunitatii internationale sa respecte rezultatul alegerilor.

"Nu va fie teama. Hamas e o miscare palestiniana cu constiinta si maturitate, deschisa in arena palestiniana si catre lumea araba si islamica, si la fel de deschisa in arena internationala. Cred ca toata lumea trebuie sa respecte alegerea si vointa poporului palestinian, exprimata la urne", a spus Ismail Haniya.

In interiorul Hamas, Hanyia e descris drept un pragmatic si un spririt deschis si se bucura de prestigiu, fiindca a fost seful de birou al seicului Yassin, parintele spiritual al miscarii, asasinat de Israel in 2004.

Are imaginea unui om modest si integru - un atu in competitia cu liderii Fatah, perceputi drept imbogatiti prin coruptie.

Un alt candidat la functia de premier e Mahmud Zahar, lider politic al Hamas, si membru fondator al miscarii. A fost medicul personal al seicului Yassin.

Practica o politica dura fata de Israel, promovand ideea respingerii existentei unui stat evreiesc intr-un Orient Mijlociu islamic. Se crede insa ca el e artizanul participarii Hamas la alegeri.

Cum vede Mahmud Zahar rolul Hamas in politica palestiniana?

"Avem o misiune clara: sa reconstruim infrastuctura, sa ne continuam eforturile de a elibera Cisiordania si Gaza. Sa cream un stat independent format din Cisiordania, Gaza si Ierusalim, sa cream o conducere - daca vom reusi, putem avea o hudna, o incetare a focului de 10 ani cu Israelul", spune Mahmud Zahar.

Pe langa cei, considerati favoriti, un alt fruntas Hamas intrat in parlament este Sheik Hasan Yusuf, figura politica - cheie in Cisiordania, eliberat din detentie de Isrrael in 2004 - vazut drept cel mai moderat lider Hamas.

Premierul va fi ales, oricum, de presedintele Abbas, care trebuie sa se consulte cu Hamas, acum cel mai mare partid parlamentar. Va fi vorba de o situatie de coabitare intre executiv si legislativ cu totul inedita pentru palestineini, si nu e limpede cum se va articula aceasta relatie intre cele doua puteri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.