De teama unei posibile aminari a datei aderarii, Bulgaria descopera brusc avantajele vecinatatii cu Romania. Acum, bulgarii nu concep integrarea decit in tandem

Ambasadorul Bulgariei la Berlin, Meglena Plugcieva, incearca sa-i convinga pe diplomatii germani si austrieci ca ar fi "o catastrofa" daca tara sa nu va adera la UE in 2007. "O ora de razboi costa mai mult decit orice altceva", a exclamat Plugcieva la "Austria Club" din Berlin, avertizindu-i pe diplomatii prezenti asupra consecintelor unei posibile aminari a aderarii, scrie cotidianul Der Standard. "Nu doar Bulgaria ar avea de pierdut, ci intreaga regiune, si mai ales stabilitatea ei ar fi in pericol", a spus Plugcieva.

Intrebata daca Sofia nu-si mai doreste decuplarea de Romania, ca acum doi ani, Plugcieva a raspuns ca "nici nu poate fi vorba de asa ceva. Sintem in aceeasi barca. Prin procesul de aderare la UE, Bulgaria si Romania au descoperit in ultimii ani o noua relatie de vecinatate." Ea a recunoscut insa ca, in trecut, relatia cu romanii nu prea era de buna vecinatate, iar Bulgaria se concentra mai mult pe Macedonia, Serbia, Grecia si Turcia.

30 de magistrati corupti

In ce priveste lupta anticoruptie, bulgarii incearca si ei sa convinga Comisia Europeana ca eforturile lor sint sustinute. Serviciul national de Investigatii din Bulgaria a trimis joi Procurorului general o lista cu numele a 30 de magistrati acuzati de coruptie. Sase dintre persoanele vizate de acuzatii lucreaza chiar in Serviciul de Investigatii din Sofia, al carui director, Anghel Alexandrov, s-a declarat "ingrijorat" de fenomen.

In trei dintre cazuri exista deja procese, in alte doua fiind incepute audieri preliminare. "Romania si Bulgaria pastreaza speranta ca parlamentele celor 25 de state membre vor incheia ratificarea Tratatului de aderare la UE pina la jumatatea anului 2006", a declarat ieri, la Ruse, ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, dupa o intilnire cu omologul sau bulgar, Ivailo Kalfin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.