Armata americana este suprasolicitata din cauza desfasurarii unui numar mare de soldati pe fronturile din Irak si Afganistan, avertizeaza doua rapoarte publicate miercuri la Washington, citate de Mediafax

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld (foto), a caracterizat rapoartele drept "depasite sau inexacte". Armata americana "nu este in criza", a spus el. Seful Pentagonului a propus o reorganizare a Fortelor terestre, care ar spori numarul brigazilor combatante de la 33 la 42, si ar imbunatati capacitatea de recrutare.

Unul dintre documentele criticate a fost redactat de opozitia democrata, care sustine ca o solicitare prea mare echipamentelor si efectivelor fortelor armate pune sub semnul intrebarii capacitatea lor de a reactiona la crize. Redactat de un grup condus de fostul secretar al Apararii William Perry si de fostul secretar de Stat Madeleine Albright, raportul acuza Administratia Bush ca a tradat armata, "pentru ca nu a avut un plan bine elaborat pentru situatia de dupa conflict in Irak, nu a trimis suficiente trupe pentru a desfasura aceasta misiune cu un nivel de risc acceptabil, i-a echipat si protejat insuficient pe tinerii americani expusi pericolului".

Raportul propune recrutarea a inca 30.000 de militari pentru a spori numarul brigazilor de lupta de la 42 la 48. "Va trebui sa fim in masura sa sustinem un nivel mai ridicat al operatiunilor, in contextul de dupa 11 septembrie", a subliniat Michele Flournoy, fost subsecretar al Apararii, pledand pentru suplimentarea bugetului militar. "Daca li s-ar cere americanilor sa isi sacrifice reducerile de impozite in acest scop, majoritatea ar fi de acord, dar nu li s-a pus aceasta intrebare", a continuat ea. "Atunci cand presedintele isi va prezenta proiectul de buget, luna viitoare, vom vedea daca intentioneaza sa adopte initiativele necesare pentru a propune noi masuri reale de consolidare a armatei", a remarcat liderul grupului democrat din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

Celalalt raport a fost redactat de expertul militar Andrew Krepinevich, la solicitarea Pentagonului, pentru a evalua razboiul din Irak si arata ca Fortele terestre sunt suprasolicitate.

Ambele rapoarte sugereaza ca SUA ar trebui sa reduca, in urmatorii doi ani, efectivele desfasurate in Irak.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.