Rezultatelor oficiale preliminare ale alegerilor parlamentare palestiniene confirma victoria miscarii militante islamice Hamas. Miscarii Hamas va avea, conform acestor rezultate, o majoritate clara in parlament - 76 de mandate din totalul de 132.

Partidului Fatah, care a detinut pana acum puterea, si este formatiunea presedintelui Mahmoud Abbas, ii vor reveni 43 de mandate.

Seful Comisiei Electorale, Hanna Nasser, a spus ca pana acum s-au numarat 95 la suta din voturi, iar rezultatele s-ar mai putea schimba usor.

Cele 13 mandate ramase revin unr partide mai mici si unor candidati independenti, din care cativa au fost sustinuti de Hamas.

Transformare politica

In ceea ce priveste conducerea Hamas, aceasta pare surprinsa de proportiile victoriei sale.

Cel care a fost primul pe listele electorale ale Hamas, Ismail Haniya, a cerut comunitatii internationale sa nu fie speriata de formatiunea sa, acuzata de multe atentate teroriste, afirmand ca aceasta a devenit o miscare islamica matura.

Ismail Haniya a mai spus ca inaintea deschiderii unui dialog cu Israelul, autoritatile israeliene trebuie sa recunoasca drepturile palestinienilor.

Hamas a revendicat victoria cu mult inaintea anuntarii rezultatelor oficiale preliminare si a declarat ca vrea sa inceapa negocieri cu alte grupari - inclusiv Fatah - in vederea crearii unui parteneriat politic.

Unul dintre membrii conducerii Fatah, Saeb Erekat, a afirmat insa ca miscarii Hamas i se va cere sa formeze viitorul guvern, dar Fatah nu se va implica.

"in ceea ce priveste partidul meu, vom trece in opozitie si nu vom participa la un guvern de coalitie, preferand sa facem o reforma si o analiza interna", a spus Saeb Erekat.

Reactia comunitatii internationale

Victoria Hamas a luat prin surprindere si comunitatea internationala. Statele Unite considera miscarea drept una terorista, iar ministrul american de externe Condoleezza Rice a declarat ca Washingtonul nu si-a schimbat pozitia in urma scrutinului parlamentar palestinian.

"Se pare ca poporul palestinian a votat pentru schimbare, insa noi suntem convinsii ca aspiratiile sale de pace raman aceleasi. Obiectivul poate fi atins tot prin solutia celor doua state, care necesita renuntarea la violente si recunoasterea statului Israel. Nu poti sa fii cu un picior in politica, si cu celalalt in arena terorista!", a conchis sefa diplomatiei americane.

Ministrul britanic de externe Jack Straw a spus si el ca Hamas trebuie sa renunte la violente si sa recunoasca Israelul, pentru a avea sanse sa inceapa discutii cu comunitatea internationala.

Tot inainte de aflarea primelor rezultate oficiale, presedintele Bush a spus din nou ca Statele Unite nu vor discuta cu lideri palestinieni care nu recunosc dreptul la existenta al Israelului.

Dl Bush nu a exclus in mod expres relatiile cu un guvern din care sa faca parte Hamas, dar a declarat ca nu vede cum un partid care sustine ideea distrugerii Israelului poate fi partener in procesul de pace din Orientul Apropiat.

In Israel, primul ministru in exercitiu, Ehud Olmert, a spus ca nu va negocia cu un guvern care nu lupta impotriva terorismului.

Liderul partidului de opozitie Likud, Benjamin Netanyahu, a calificat rezultatul alegerilor parlamentare palestiniene drept unul negativ pentru pace.

In lumea araba, victoria Hamas starneste neliniste. tari precum Egipt, Iordania sau Arabia Saudita au facut presiuni pentru un dialog mai serios cu Israelul, iar venirea unei miscari islamice la putere in teritoriile autonome ar putea duce, se crede, la compromiterea acestor eforturi.

Ministrul de externe al Statelor Unite, Condoleeza Rice urmeaza sa se intalneasca luni cu lideri europeni, rusi si ai ONU pentru a evalua rezultatul alegerilor palestiniene si pentru a decide cum sa continue negocierile de pace.

Demisia guvernului Qureia

Premierul palestinian Qureia a avut miercuri la pranz o intrevedere cu presedintele Abbas, si a declarat: "Daca s-a ajuns la o majoritate, aprobata, eu cred ca Hamas ar trebui sa formeze un nou guvern, presedintele ar trebui sa-l formeze.

"Personal, i-am trimis presedintelui demisia mea, pentru ca el sa poata alege un nou prim-ministru."

Inainte de anuntarea rezultatelor, in fata sediului Parlamentului palestinian s-au produs ciocniri intre sustinatori ai miscarii Hamas si sustinatori ai Fatah. S-au tras focuri de arma in aer, iar politia a preluat ulterior controlul asupra cladirii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.