Americanii il vad pe Blair in fruntea ONU, in locul lui Kofi Annan. Postul de secretar general al Natiunilor Unite va fi scos la concurs in luna decembrie

Peste 65% dintre locuitorii Statelor Unite au incredere in premierul britanic, in timp ce in Marea Britanie, cota sa de popularitate este de 34%, arata un sondaj Gallup. In plus, americanii il vad pe Tony Blair drept un posibil inlocuitor al lui Kofi Annan, in postul de secretar general al Natiunilor Unite. Propunerea de a-l pune pe Blair in fruntea ONU a fost avansata saptamina trecuta de fostul presedinte american Bill Clinton. Blair nu a vrut sa comenteze aceasta optiune putin probabila, avind in vedere faptul ca mandatul sau de premier expira abia in 2009.

Clinton l-a propus pe Blair la sefia ONU

"Politica externa a lui Blair e pro-americana, e normal ca americanii sa il placa. Blair s-a dovedit un aliat de nadejde, un lider hotarit si de succes. A reusit sa demonstreze ca e un personaj onest si placut, si asta ii mareste popularitatea" in SUA, comenteaza analistul Roger Mortimore, citat de ,,USA Today’’.

In Marea Britanie insa, Blair e caricaturizat drept "pudelul lui Bush" sau "yesmanul" presedintelui american. Interventia militara din Irak, pe care Blair a sustinut-o, nu e singurul motiv al erodarii popularitatii sale. Odata ce a anuntat ca nu va mai candida inca o data pentru postul de premier, Blair a dat unda verde celor care-l contesta in propriul partid. El a pierdut pentru prima oara sprijinul partidului sau in noiembrie anul trecut, cind proiectul sau legislativ privind prelungirea mandatului de arestare preventiva a suspectilor de terorism pe o perioada de pina la 90 de zile a fost respins cu ajutorul laburistilor "rebeli".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.