Ankara a propus reluarea negocierilor referitoare la unificarea Ciprului, sub auspiciile ONU, intr-o incercare de a prelua initiativa in privinta unui subiect diplomatic controversat, care ameninta aderarea Turciei la Uniunea Europeana. Diplomatii sustin ca ideile schitate de ministrul de Externe, Abdullah Gul, nu sunt noi, insa afirma ca momentul prezentarii acestora reflecta nevoia Turciei de a arata ca doreste o reglementare pasnica a situatiei, pe fondul nemultimirii crescande a Bruxelles-ului fata de atitudinea Ankarei fata de Cipru.

Turcia, care are statutul de stat candidat la UE, urmeaza sa inceapa, in primavara, impreuna cu Croatia, negocieri detaliate pentru aderare, a anuntat ieri, Olli Rehn, comisarul european pentru extindere. Turcia sprijina enclava separatista a cipriotilor turci din nordul insulei, insa UE, impreuna cu restul comunitatii internationale, considera guvernul cipriot grec singura entitate legala care reprezinta tara. Cipriotii greci, care au aderat la UE in 2004, sub numele de Republica Cipru, sustin ca ar putea bloca eforturile de aderare ale Turciei, daca Ankara nu recunoaste regimul de la Nicosia. "Propunem (...) o intrunire la nivel inalt (...) nu mai tarziu de mai/iunie 2006, la care sa participe Turcia, Grecia, cipriotii turci si cipriotii greci", a afirmat seful diplomatiei turce, citat de Mediafax.

Ankara doreste ca la reuniune sa fie adoptat un plan de actiune care sa ia in considerare deschiderea porturilor si aeroporturilor tucesti pentru navele si avioanele cipriotilor greci, in schimbul ridicarii restrictiilor comerciale si de alta natura impuse cipriotilor turci, a explicat ministrul.

Negocierile de pace au fost intrerupte dupa ce cipriotii greci au respins, prin referendum, un plan al ONU de a reunifica insula, in 2004. Cipriotii turci au votat pentru implementarea planului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.