Parlamentul de la Moscova a votat ieri o rezolutie bizara, care stipuleaza ca este inacceptabil ca spioni straini sa finanteze grupuri de presiune din Rusia - o referire la organizatiile non-guvernamentale. Votul din Duma de Stat vine pe fondul scandalului de spionaj "demascat" zilele trecute de televiziunea de stat "Rossia", care a pretins ca diplomati britanici au furat secrete de stat. In egala masura, rezolutia este un nou instrument al Kremlinului de control al organizatiilor non-guvernamentale, multe dintre ele fiind invinuite de spionaj.

Rezolutia a fost adoptata cu 401 de voturi pentru si sase impotriva, deputatii dovedindu-si astfel inca o data loialitatea fata de presedintele Vladimir Putin (foto). Recent, acesta a promulgat legea ONG-urilor, prin care Presedintia isi intareste controlul asupra celor 400.000 de organizatii non-guvernamentale existente in Rusia. Multe dintre ele sunt, in noile conditii, pe cale de disparitie.

Prin rezolutia de ieri, deputatii arata ca finantarea ONG-urilor de catre spioni - si aici sunt mentionati explicit angajatii Ambasadei Marii Britanii din Moscova - ar putea submina increderea in astfel de grupuri. "Duma este ingrijorata in legatura cu unele acte de finantare a ONG-urilor de catre persoane implicate in operatiuni secrete pe teritoriul rus, inclusiv mai multi functionari ai Ambasadei Marii Britanii", scrie rezolutia, potrivit agentiei Reuters. "Astfel de fapte submineaza increderea in ONG-uri, care reprezinta un instrument important al societatii civile", mai scrie in rezolutie.

La inceputul saptamanii, serviciul de informatii rus FSB (mostenitorul KGB) a acuzat Marea Britanie de spionaj, pretinzand ca patru agenti britanici ar fi furat secrete de stat ale Rusiei utilizand un dispozitiv ultrasofisticat, constand intr-un transmitator ascuns intr-un bolovan fals. Ca reactie, Londra s-a declarat surprinsa si ingrijorata de acuzatiile aduse si a negat ca ar avea legaturi oculte cu ONG-uri care activeaza in Rusia. Intr-un comunicat al Foreign Office-ului se arata ca, dimpotriva, Marea Britanie sprijina activitatea unor astfel de grupuri care activeaza in domeniul drepturilor omului si al societatii civile. FSB, responsabil pentru securitatea interna, nu a precizat ce anume este in neregula cu finantarea straina a ONG-urilor.

Putin, un fost agent KGB in perioada Uniunii Sovietice, a acuzat Occidentul de folosirea ONG-urilor ca instrument politic si a sugerat ca prin ele s-ar incerca alimentarea unor revolte, pe modelul Revolutiei Portocalii din Ucraina, care a indepartat puterea promoscovita din Kiev, in decembrie 2004.

Tot ieri, Putin a declarat ca analizeaza posibilitatea expulzarii celor patru presupusi spioni britanici deconspirati recent, dar are indoieli privind eficienta unei asemenea masuri. "In ceea ce ma priveste, cred ca daca ii vom expulza pe acesti spioni, ni se vor trimite altii, poate mai inteligenti, si pe care poate nu ii vom descoperi", a afirmat presedintele rus.

Jirinovski s-ar multumi cu 180 milioane dolari

Ultranationalistii rusi au cerut "daune morale" Ambasadei Marii Britanii, in compensatie pentru ceea ce ei au numit "activitatea de spionaj la Moscova", informeaza agentia Interfax.

"Am fost socati de reactia lui Tony Blair. Dupa un astfel de esec, ar fi trebuit sa-l demita imediat pe seful spionajului britanic si sa ceara scuze guvernului rus", se arata intr-o declaratie a Partidului Liberal-Democratic (LDPR) al extravagantului Vladimir Jirinovski. El considera ca

180 milioane de dolari ar fi suficienti pentru ca rusii sa uite disconfortul creat... LDPR mentioneaza ca membrii sai vor picheta sediul ambasadei Marii Britanii din Moscova, pana cand vor obtine ceea ce doresc. De asemenea, oamenii lui Jirinovski subliniaza ca astfel de actiuni nu erau posibile pe vremea KGB si cer, in consecinta, un proiect de rezolutie pentru infiintarea unui nou KGB.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.