Peste 9.000 de deseuri cosmice orbiteaza Pamantul, reprezentand o amenintare pentru care, pe moment, nu exista nici o solutie fiabila din punct de vedere economic, informeaza Associated Press.

Aceste deseuri ajunse in spatiu in urma numeroaselor lansari din cadrul programelor spatiale americane, rusesti si mai nou, europene, japoneze sau chineze, au dimensiuni care variaza de la cativa centimetri pana la cativa metri si cantaresc in total aproximativ 5.500 de tone, ceea ce le transforma intr-o adevarata amenintare, atat pentru viitoarele zboruri cosmice, cat si pentru zborurile de linie ale aviatiei comerciale, comenteaza cercetatorii J.-C. Liou si N.L. Johnson, de la NASA.

Chiar daca lansarile spatiale ar fi, prin absurd, oprite, numarul deseurilor de pe orbita circumterestra va continua sa creasca, alimentat de ciocnirile dintre deseurile existente si satelitii aflati deja pe orbita.

"Pe de alta parte, nu putem nici sa avertizam ca urmeaza sa se prabuseasca cerul peste noi. Trebuie insa, in modul cel mai serios, sa incercam sa intelegem care sunt riscurile la care suntem expusi, si ce putem sa facem pentru a indeparta aceste riscuri", sustin cei doi in materialul publicat de revista Science.

Majoritatea deseurilor orbiteaza Pamantul intre altitudinea de 880 de kilometri si respectiv 1.000 de kilometri, ceea ce inseamna ca prezinta un pericol redus pentru viitoarele misiuni cosmice cu echipaj uman catre Statia Spatiala Internationala (ISS), care se afla la aproximativ 400 de kilometri de Terra.

Conform unui raport din 2004 al NASA, majoritatea deseurilor din spatiul din jurul Pamantului ar fi de provenienta ruseasca. Pe locul doi la acest capitol s-ar afla Statele Unite, urmate la mare distanta de Franta, China, India, Japonia si Agentia Spatiala Europeana.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.