Partidul Conservator (PC), condus de Steven Harper, va forma viitorul guvern, in locul cabinetului lui Paul Martin, liderul demisionar al Partidului Liberal (PL), care a guvernat fara intrerupere din 1993 pana acum. in alegerile de luni, PC a obtinut 36 la suta din voturi si 124 din cele 308 mandate in Camera Comunelor, fata de 30 la suta si 103 mandate PL, 17 la suta si 29 de mandate Noul Partid Democrat (NDP, centru stanga) si Blocul Quebecois (BQ, separatist) cu 10 la suta si 51 de mandate.

In afara de cele 4 partide, in Camera Comunelor va fi prezent si un independent, Andre Arthur, un cunoscut moderator de talk-show, care a castigat un mandat de deputat in provincia Quebec.

Steven Harper - viitorul premier

Potrivit Constitutiei Canadei, mandatul de formare a noului guvern va reveni lui Steven Harper. Un economist in varsta de 46 de ani, lipsit de carisma, dar serios si tenace, liderul Conservator a reusit pe parcursul celei mai lungi campanii electorale din istoria Canadei (56 de zile) sa castige dezbaterea de idei si sa puna capat indelungii perioade de opozitie a partidului sau.

Partidul Conservator are in program reducerea impozitelor federale, intensificarea luptei impotriva criminalitatii violente, marirea cheltuielilor de aparare si o politica externa mai apropiata de cea a Statelor Unite, fata de care guvernul lui Paul Martin se distantase in ultimii ani.

De altfel, adversarii au incercat sa-l caricaturizeze pe Harper drept o versiune canadiana a lui George W Bush.

Partidul Conservator are in comun cu Partidul Republican din Statele Unite opozitia fata de avorturi si casatoriile dintre persoane de acelasi sex.

Bazat in special in vestul Canadei si fara nici un singur deputat in cele 3 mari orase ale Canadei, Toronto, Montreal si Vancouver, Partidul Conservator va trebui sa convinga electoratul urban si estic ca nu este un partid fundamentalist.

Blocul Quebecois detine balanta puterii

Partidului Conservator ii lipsesc 31 de mandate pentru a avea o majoritate absoluta in Camera Comunelor. Cum in Canada "marile coalitii", de tipul celei din Germania nu sunt uzuale, este clar ca Partidul Liberal nu va coopera cu Steven Harper la guvernare.

NDP este si mai la stanga decat Partidul Liberal si in plus voturile sale nu sunt suficiente. Ramane Blocul Quebecois, condus de Gilles Duceppe.

Dar BQ doreste nici mai mult nici mai putin decat independenta provinciei Quebec, majoritar francofona. Gilles Duceppe este exact opusul lui Steven Harper.

Fost membru al Partidului Comunist, fost sindicalist, posesorul unui umor sarcastic, liderul BQ este detestat in vestul anglofon al Canadei. Sentimentul este reciproc.

O lozinca a Blocului proclama: "Nu vrem ca pentru Quebec sa decida Calgary", aluzie la orasul din provincia Alberta, unde se afla circumscriptia lui Steven Harper.

Partidul Conservator a promis marirea prerogativelor provinciilor si o "re-echilibrare fiscala" in favoarea Quebecului. Ca urmare, PC a obtinut 10 din cele 75 de mandate de deputat in Quebec, acolo unde in 2004 nu castigase nici un mandat. Prin comparatie, BQ a pierdut 3 deputati din cei 54 pe care ii castigase acum 18 luni.

Mai mult, scorul procentual a scazut la 42 la suta, de la 49 la suta la precedentele alegeri. BQ prezinta candidati doar in Quebec, iar Gilles Duceppe isi fixase ca obiectiv 50 la suta din voturi, iar dupa scrutin a minimalizat reculul partidului sau, spunand ca acesta nu a fost un referendum pentru independenta.

Ramane de vazut cum va putea colabora un Partid Conservator, de centru dreapta, predominant anglofon si vestic, cu Blocul Quebecois, exclusiv francofon, de centru stanga si cu obiectiv declarat separarea Quebecului de Canada.

Steven Harper are insa un avantaj: daca BQ obstructioneaza, el poate oricand cere dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate, in care sa-i blameze pe separatisti pentru prabusirea guvernului sau.

Istoria Canadei arata ca guvernele minoritare nu au viata lunga. Cel mai recent exemplu: cabinetul Liberal condus de Paul Martin a durat doar 18 luni. Asa incat, cabinetul Steven Harper ar putea avea aceeasi soarta, dar are avantajul ca nu are impotriva sa uzura puterii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.