Presedintele provinciei Kosovo si liderul Ligii Democratice din Kosovo, Ibrahim Rugova, a incetat din viata, la varsta de 61 de ani, din cauza cancerului la plamani. In anuntul oficial de sambata se afirma ca moartea lui Rugova a intervenit in aceeasi zi, insa surse albaneze citate de Itar-Tass afirma ca Rugova ar fi incetat din viata vineri, la Pristina. Autoritatile albaneze ar fi intarziat cu o zi anuntul diparitiei lui Rugova pentru a se pregati pentru socul provocat in societate de aceasta trista veste, sustin sursele de la Pristina citate de agentia rusa.

Rugova va fi inmormantat joi, iar lupta politica pentru succesiunea sa se arata aprinsa, mai ales ca presedintele nu si-a desemnat un favorit.

Rugova, considerat un Mahatma Gandhi al albanezilor pentru ca a ales calea pasnica pentru obtinerea drepturilor albanezilor din Kosovo, a anuntat ca este bolnav de cancer la plamani in septembrie 2005. El a militat pasnic pentru independenta provinciei sarbe Kosovo si s-a opus tot prin metode pasnice regimului Slobodan Milosevici, in special in timpul crizei din anii 1998-1999.

Decesul lui Rugova a paralizat negocierile privind statutul provinciei Kosovo, care urmau sa inceapa miercuri la Viena. ONU a anuntat ca discutiile vor fi amanate pana luna viitoare.

Seful misiunii ONU in Kosovo, Soren Jessen Petersen, a convocat de urgenta o intalnire cu toti liderii din provincie, in conditiile in care analistii politici se asteapta ca situatia politica din regiune sa se complice.

Potrivit cadrului constitutional din Kosovo (provincie administrata de ONU din 1999), in urma decesului presedintelui, locul acestuia este luat, temporar, de presedintele Parlamentului, in acest caz Nexhat Daci.

Condoleante de la Belgrad

Liderii din Serbia-Muntenegru si-au exprimat condoleantele familiei lui Ibrahim Rugova si membrilor comunitatii albaneze din Kosovo, au anuntat postul de radio B-92 din Belgrad si agentia oficiala Tanjug. Presedintele Uniunii Serbia-Muntenegru, Svetozar Marovici, l-a caracterizat pe Rugova ca fiind un "aparator al mijloacelor pasnice pentru obtinerea telurilor politice".

Marovici si-a exprimat speranta ca astfel de mijloace politice vor fi dominante printre politicienii si institutiile din Kosovo.

La randul sau, presedintele Serbiei, Boris Tadici, si-a exprimat regretul pentru disparitia lui Rugova si a declarat ca spera ca moartea acestuia sa nu impiedice eforturile de gasire a solutie pasnica, de compromis, pentru statutul provinciei Kosovo.

Apel international la calm

Comunitatea internationala a lansat un apel la calm, atat catre albanezii din Kosovo, cat si catre sarbii din acea provincie, dupa anuntul decesului lui Ibrahim Rugova.

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a spus ca spera ca decesul lui Rugova "sa nu intrerupta procesul" de negocieri privind viitorul statut al regiunii. "Sunt sigur ca presedintelui Ibrahim Rugova i-ar fi placut sa vada ca noi continuam negocierile", a declarat emisarul special al secretarului general al ONU in provincie, Martti Ahtisaari.

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, le-a cerut reprezentantilor comunitatilor din Kosovo sa continue negocierile "in spiritul de realism, toleranta si dialog" al lui Rugova.

Ibrahim Rugova, musulman, s-a nascut in 1944 in Kosovo si a fost ales presedinte al acestei provincii in 2002, la trei ani dupa incheierea razboiului dintre NATO si Iugoslavia.

"Kosovo a pierdut un lider istoric care si-a dedicat viata protejarii si promovarii drepturilor locuitorilor din Kosovo", a declarat Javier Solana, seful diplomatiei Uniunii Europene, fost secretar general al NATO pe vremea bombardarii Iugoslaviei. Premierul Albaniei, Sali Berisha, le-a cerut etnicilor albanezi "sa transforme durerea in forta pentru indeplinirea visului sau de independenta".

Principalii candidati

Nexhat Daci - Presedinte al Parlamentului din Kosovo, are 61 de ani, de profesie chimist, este cel mai probabil succesor al lui Rugova la conducerea Ligii Democratice din Kosovo (LDK).

Politician controversat, Daci nu este originar din Kosovo, ci din regiunea Presevo, din sudul Serbiei. Acest lucru l-ar putea dezavantaja in cursa pentru succesiunea lui Rugova. Daci este un colaborator apropiat al unui om de afaceri controversat, Bedxhet Pacoli, un cetatean elvetian originar din Kosovo.

Hashim Thaci - Un fost terorist transformat in politician, principalul lider al opozitiei, poreclit "sarpele", are 37 de ani si a aparut pe scena politica in 1998, in fruntea Armatei pentru Eliberare din Kosovo (UCK), gherila albaneza care a luptat impotriva fortelor sarbe.

Condamnat in lipsa de un tribunal sarb la 22 de ani inchisoare pentru terorism, Daci s-a refugiat in Elvetia. Sef al negociatorilor albanezi la conferinta de pace de la Rambouillet (1999), este unul dintre fondatorii Partidului Democratic din Kosovo.

Veton Surroi - Fost ziarist si om de afaceri, in varsta de 43 de ani, este una dintre principalele personalitati care au ajutat la dezvoltarea presei in provincie. Editor al cotidianului cu cel mai mare tiraj, "Koha Ditore", este proprietarul televiziunii KTV. Fiu al unui fost diplomat din fosta Federatie iugoslava, a profitat de aceasta mostenire pentru a stabili contacte cu responsabili internationali si a facut parte din echipa de negociatori albanezi la negocierile de la Rambouillet.

Si-a fondat propriul partid, ORA, si a vrut sa schimbe radical peisajul politic albanez prea fascinat, in opinia lui, de independenta si prea putin atent la probleme practice, cum ar fi starea de colaps a economiei.

Bajram Kosumi - Actualul prim-ministru este un lingvist in varsta de 45 de ani care a ispasit o pedeapsa de aproape zece ani inchisoare pentru ca a participat la manifestatiile studentilor din 1981 care pledau pentru formarea unei Republici Kosovo in cadrul fostei Iugoslavii.

Kosumi a devenit prim-ministru dupa inculparea, in martie 2005, pentru crime de razboi, a predecesorului sau Ramush Haradinaj, care i-a fost mentor politic. La fel ca presedintele Parlamentului, Nexhat Daci, Bajram Kosumi pare o personalitate in ascensiune pe scena politica din Kosovo.

Stefan Glavan: "Este un moment dificil"

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor, Stefan Glavan (fost ambasador al Romaniei la Belgrad intre 2000 si 2004) a declarat in exclusivitate pentru "Averea" ca "disparitia lui Ibrahim Rugova este un moment special, care afecteaza atat negocierile Belgrad-Pristina cat si situatia generala a zonei, in sensul ca dialogul dintre cele doua parti treneaza de ceva vreme". "Rugova, prin autoritatea sa in cadrul acestui dialog, aducea o nota de echilibru. Cred ca va trebui sa treaca ceva timp pentru ca dialogul sa se reia cu consistenta", a spus Glavan. In opinia oficialului roman, totul depinde acum de cel ce il va inlocui pe Ibrahim Rugova in functia de presedinte al provinciei Kosovo. "Sper ca, totusi, spiritul de conciliere va conduce la creionarea unei idei care sa inscauneze pacea in regiune", a adaugat presedintele Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.