Povestea balenei care a vizitat in weekend Londra a tinut britanicii in suspans timp de aproape 30 de ore, de la aparitia stupefianta a animalului in apele Tamisei in dupa-amiaza de vineri si pana sambata noaptea, cand a fost anuntata moartea sa.

O balena a fost observata vineri inotand in Tamisa la Londra, iar expertii au stabilit ca e vorba de un reprezentant al speciei "Hyperoodon ampullatus", care nu a mai fost vazuta vreodata in fluviul britanic.

Martorii aflati pe ambarcatiuni sau pe malurile Tamisei au indicat ca balena, care avea o lungime de 5-6 metri, a trecut de cladirea Parlamentului si de turnul Big Ben. Potrivit lui Richard Sabin, expert al muzeului de istorie naturala din Londra, e prima oara cand o balena din aceasta specie e detectata in Tamisa de la inceputul observarilor, in 1913.

Timp de peste 20 de ore, zeci de membri ai echipelor de interventie au incercat sa salveze animalul si sa-l transporte inapoi in mare. La operatiunile de salvare au asistat de pe mal cateva mii de londonezi, curiosi sa vada de aproape cum arata o balena. Posturile de televiziune din Anglia au transmis din ora in ora informatii despre mersul operatiunilor. In cursul zilei de sambata, echipele de interventie reusisera sa aseze balena pe o targa pneumatica uriasa si sa o ridice la bordul unei barje. Din pacate, sambata seara, balena a murit in urma unei crize de convulsii pe care a avut-o la bordul barjei ce urma sa o transporte inapoi in apele marii. Expertii avertizasera ca animalul ar putea muri din cauza stresului trait in ultimele zile si a adancimii mici a apei Tamisei.

"Sunt extrem de dezamagit si de obosit", a declarat Mark Stevens, membru al British Divers Marine Life Rescue Group (BDMLR), institutie care s-a ocupat de coordonarea operatiunilor de salvare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.