Viktor Iuscenko a fost confirmat in functia de presedinte al Ucrainei dupa ce Comisia Electorala Centrala de la Kiev a anuntat, luni seara, rezultatul oficial al alegerilor prezidentiale de la 26 decembrie. Mai ramane doar ca Rada Suprema (parlamentul ucrainean) sa fixeze data la care va avea loc aceasta investire. Ianukovici ar mai putea contesta inca rezultatul scrutinului din 26 decembrie in decurs de sapte zile, chiar si dupa publicarea rezultatelor oficiale in presa guvernamentala, ceea ce nu ar face altceva decat sa mai amane putin momentul investirii, nicidecum insa sa il blocheze. In lumina ultimelor evenimente din Irak, unde sapte ucraineni si un kazah si-au pierdut viata in timp ce dezamorsau o bomba, noul presedinte ucrainean a reluat o tema predilecta a campaniei sale in cursa prezidentiala: readucerea contingentului in tara.

Desi Iuscenko s-a angajat in egala masura sa stranga relatiile dintre tara sa si NATO, acum prioritatea de maxima urgenta a mandatului sau o constituie retragerea trupelor din Irak. Urmand ideea succesorului sau, presedintele la final de mandat - Leonid Kucima - a ordonat elaborarea de urgenta a unui plan de retragere a trupelor ucrainene din Irak in primul semestru al anului 2005. Mobilizandu-se aproape la minut, Parlamentul ucrainean a si votat ieri retragerea imediata a contingentului ucrainean din Irak, relateaza Itar-Tass. Incidentul de duminica, 9 ianuarie, a ridicat la 17 numarul militarilor ucraineni ucisi in Irak de la desfasurarea, in august 2003, a unui contingent non-combatant de circa 1.650 de persoane in provincia Wasit. Despre acest incident, agentiile de stiri internationale au relatat mai degraba ca despre un accident, insa un oficial militar ucrainean a insistat luni ca a fost vorba despre un atentat.

Cel mai sangeros eveniment pentru trupele ucrainene din Irak pare sa constituie, "potrivit informatiilor preliminare, un atac terorist", a afirmat Volodimir Mojarovski, comandantul trupelor terestre. Pe de alta parte, gruparea intitulata Armata islamica din Irak a revendicat luni, intr-un comunicat, responsabilitatea exploziei, considerata accidentala de armata poloneza. "Armata islamica din Irak isi anunta responsabilitatea pentru moartea soldatilor ucraineni si a celor care-i insoteau, intr-un atac comis de mujahedini duminica, 9 ianuarie, in regiunea Suvayrah, la sud de Bagdad", se arata in comunicatul publicat pe un site internet. Autenticitatea comunicatului nu a putut fi verificata, insa Ministerul ucrainean al Apararii s-a sesizat si va declansa o ancheta privind cauzele tragediei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.