Casa Alba a respins solicitarile dintr-un nou mesaj audio atribuit lui Osama bin Laden si si-a reinnoit promisiunea de a descoperi unde se ascunde liderul al-Qaeda. Vicepresedintele american, Dick Cheney, a respins asa-numitul "armistitiu pe termen lung", descriind propunerea ca fiind "o stratagema".

Televiziunea pan-araba Al-Jazeera a difuzat caseta, autentificata ulterior de Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite, CIA. Mesajul continea si amenintari cu noi atacuri in interiorul Statelor Unite, insa oficialii de securitate americani au declarat ca nu vor ridica nivelul national de alerta.

Este pentru prima oara, din decembrie 2004 incoace, cand vocea lui Bin Laden se face auzita.

Analistii sunt de parere ca inregistrarea audio dateaza cel putin din 22 noiembrie, pentru ca vorbitorul se refera la relatari potrivit carora presedintele Bush ar fi planuit sa bombardeze sediul al-Jazeera din Qatar.

Luna trecuta, televiziunea al-Jazeera a difuzat o caseta video inregistrata in septembrie de adjunctul lui bin Laden, Ayman al-Zawahiri.

Acesta declara ca bin Laden este inca in viata, in pofida faptului ca nu se mai auzise nimic de el si a zvonurilor ca ar fi bolnav.

Oferta de armistitiu

Vocea de pe noua inregistrare audio difuzata de Al-Jazeera afirma ca motivul pentru care nu au mai fost organizate atacuri in Statele Unite de la 11 septembrie 2001 incoace este ca organizatia al-Qaeda s-a implicat in diverse actiuni in Irak si fiindca pentru operatiuni pe teritoriul SUA e nevoie de pregatiri. Dar, in pofida avertismentelor privind noi atacuri, in mesaj se vorbeste si de un armistitiu pe termen lung.

"Nu ne deranjeaza sa va oferim un armistitiu avantajos, pe termen lung, astfel incat sa putem reconstrui Afganistanul si Irakul. Nu e o solutie rusinoasa, fiindca astfel evitam pierderea a miliarde de dolari care i-ar avantaja pe cei care profita de razboi", se mai spune in mesaj.

Osama bin Laden a mai oferit un armistitiu asemanator si Europei, dupa atacurile de la Madrid din martie 2004. Intr-o prima reactie, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat: "Noi nu negociem cu teroristii, noi ii anihilam".

"Stratagema"

Vicepresedintele american, Dick Cheney, a declarat ca oferta pare sa fie doar o stratagema, dar ca este prea devreme sa fie trase concluzii.

"Nu cred ca il crede cineva. Mie mi se pare ca ar fi un soi de stratagema, dar inca nu am vazut textul intregii inregistrari si inca nu s-a autentificat vocea sau data la care a fost facuta inregistrarea. Asa ca ma abtin sa trag vreo concluzie", a spus domnul Cheney intr-un interviu acordat televiziunii americane Fox.

"Teroristii sunt cei care au inceput acest razboi, iar presedintele Bush a spus clar ca in ceea ce priveste sfarsitul acestuia, noi vom stabili cand si unde se va intampla. Continuam sa ii haituim pe toti aceia care fac rau poporului american si sa-i aducem in fata justitiei", a mai spus purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Doua al-Qaeda

Corespondentul BBC pe chestiuni de securitate Frank Gardner afirma ca se poate vorbi acum de doua organizatii al-Qaeda.

Una este cea care opereaza in Irak, condusa de Abu Musab al-Zarqawi si care organizeaza atacuri pe plan local zilnic.

Cealalta al-Qaeda este organizatia care il include pe Osama bin Laden- despre care se crede ca se ascunde in regiunea muntoasa de la granita dintre Pakistan si Afganistan.

Rolul principal al aceastei al-Qaeda nu e sa puna la cale atacuri ci e un rol mai degraba de indrumare spirituala si inspiratie pentru luptatori.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.