Lista siita conservatoare a castigat alegerile legislative irakiene, dar nu a obtinut majoritatea absoluta, a anuntat un membru al Comisiei electorale, referindu-se la rezultatele oficiale definitive. Aceasta lista, Alianta Irakiana Unificata, a obtinut 128 de mandate in Parlament, din totalul celor 275, a declarat Abdel Hussein al-Hindaui.

Comisia Electorala irakiana a anuntat, vineri, rezultatele oficiale definitive ale scrutinului desfasurat la 15 decembrie. Alianta Irakiana Unificata este urmata de coalitia kurda, care a obtinut 53 de mandate, si de lista sunita a Frontului irakian al Concordiei, care are 44 de mandate. Lista fostului premier Iyad Allaui, siit laic, a obtinut 25 de locuri, iar cea a sunitului Salah al-Motlak are 11 mandate.

Rezultatele confirma estimarile preliminare facute imediat dupa alegeri, care indicau un avans major al siitilor. Acestia din urma trebuie sa formeze insa un executiv de coalitie, pentru a putea guverna.

Primele estimari publicate in decembrie au provocat proteste din partea mai multor partide, mai ales a sunitilor, care, cu toate ca sunt minoritari, au guvernat tara in perioada regimului lui Saddam Hussein.

Mai multe partide sunite si lista lui Allaui s-au reunit in cadrul unui grup numit Maram (acronim in araba pentru "Congresul respingerii unor alegeri falsificate"), amenintand ca vor boicota noul Parlament, daca nu va fi demarata o ancheta internationala asupra presupuselor fraude. Allaui a denuntat si violentele preelectorale. El insusi a fost agresat in timpul campaniei, cu ocazia unei vizite in orasul siit Najaf. Misiunea internationala pentru Alegerile Irakiene (MIEI), care a declarat la 16 decembrie ca scrutinul s-a desfasurat "in general, conform normelor internationale", a trimis o delegatie de experti pentru verificarea procesului postelectoral.

La 19 ianuarie, MIEI a anuntat in raportul final ca nu este in masura sa precizeze amploarea exacta a fraudelor, dar nu a pus la indoiala rezultatul scrutinului si a salutat eforturile Comisiei Electorale irakiene pentru organizarea scrutinului. Comisia Electorala independenta irakiana a anuntat la 16 ianuarie ca a anulat, din cauza unor nereguli, buletinele de vot din 227 de urne, din totalul celor 31.500, ceea ce inseamna mai putin de unu la suta din voturi. Potrivit Comisiei Electorale, 307 "entitati politice" si 19 coalitii reprezentand 7.655 de candidati, s-au prezentat la alegerile de la 15 decembrie.

Din cele 275 de mandate parlamentare, 230 sunt distribuite in cele 18 provincii, iar celelalte 45, numite "mandate nationale", vor fi acordate partidelor care nu au obtinut locuri la nivel provincial, dar ale caror rezultate la nivel national au fost suficient de bune.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.