Televiziunea araba al-Jazeera a difuzat un mesaj audio despre care spune ca a fost trimis de liderul organizatiei al-Qaeda, Osama bin Laden. Vocea care apare pe inregistrarea audio avertizeaza ca sunt planuite noi atacuri impotriva Statelor Unite ale Americii dar, in acelasi timp, vorbeste de un posibil "armistitiu pe termen lung" cu americanii.

Daca se confirma ca e vocea lui Osama Bin Laden, inseamna ca este primul mesaj trimis de acesta din decembrie 2004 incoace.

Luna trecuta, televiziunea al-Jazeera a difuzat o caseta video inregistrata in septembrie de adjunctul lui bin Laden, Ayman al-Zawahiri. Acesta declara ca bin Laden este inca in viata, in pofida faptului ca nu se mai auzise nimic de el si a zvonurilor ca ar fi bolnav.

Doua al-Qaeda

Vocea de pe caseta audio afirma ca motivul pentru care nu au mai fost organizate atacuri in Statele Unite de la 11 septembrie 2001 incoace este ca organizatia al-Qaeda s-a implicat in diverse actiuni in Irak si fiindca pentru operatiuni pe teritoriul SUA e nevoie de pregatiri.

Dar, in pofida avertismentelor privind noi atacuri, in mesaj se vorbeste si de un armistitiu pe termen lung.

"Nu ne deranjeaza sa va oferim un armistitiu avantajos, pe termen lung, astfel incat sa putem reconstrui Afganistanul si Irakul. Nu e o solutie rusinoasa fiindca astfel evitam pierderea a miliarde de dolari care i-ar avantaja pe cei care profita de razboi", se mai spune in mesaj.

Osama bin Laden a mai oferit un armistitiu asemanator si Europei, dupa atacurile de la Madrid din martie 2004.

Corespondentul BBC pe chestiuni de securitate Frank Gardner afirma ca se poate vorbi acum de doua organizatii al-Qaeda.

Una este cea care opereaza in Irak, condusa de Abu Musab al-Zarqawi si care organizeaza atacuri pe plan local zilnic. Cealalta al-Qaeda este organizatia care il include pe Osama bin Laden- despre care se crede ca se ascunde in regiunea muntoasa de la granita dintre Pakistan si Afganistan.

Rolul principal al aceastei al-Qaeda nu e sa puna la cale atacuri ci e un rol mai degraba de indrumare spirituala si inspiratie pentru luptatori.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.