Ungaria va organiza primul tur al alegerilor generale la 9 aprilie, data celui de-al doilea fiind stabilita pentru 23 aprilie, a anuntat, ieri, presedintele ungar, Laszlo Solyom, citat de Reuters.

Coalitia de guvernamant condusa de socialisti se va confrunta la aceste alegeri cu opozitia de centru-dreapta, reprezentata de formatiunea Fidesz, iar ultimele sondaje, efectuate in decembrie, arata ca socialistii sunt sustinuti de 29% dintre alegatori, in timp ce Fidesz, de 28%. Dezbaterile electorale vor fi dominate de cei doi lideri politici carismatici, fostul premier Viktor Orban (Fidesz), de 42 de ani, si actualul sef al Guvernului, socialistul Ferenc Gyurcsany, de 44 de ani. Atacurile au inceput deja, Fidesz punand la indoiala averea milionarului Gyurcsany, iar socialistii il acuza pe Orban ca face promisiuni desarte.

Nici un Guvern ungar nu a obtinut doua mandate consecutive dupa 1990, an in care au fost organizate primele alegeri libere, dupa inlaturarea regimului comunist.

Partidul care va castiga scrutinul se va confrunta cu problema organizarii resurselor financiare ale tarii, in vederea aderarii la zona euro, dupa ce, timp de patru ani, veniturile bugetare au fost depasite de cheltuieli. Nici socialistii, nici Fidesz nu au discutat pana acum despre reduceri bugetare, prezentand in schimb strategii privind reducerea taxelor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.