Trei Parlamente nationale - austriac, finlandez si german - au anuntat ca refuza sa participe la seria de dezbateri propusa de Parlamentul European pe tema Constitutiei Europene, relateaza publicatia electronica EUObserver.

Presedintii Parlamentelor din Austria, Finlanda si Germania au trimis, luni, o scrisoare presedintelui Parlamentului European (PE), Josep Borrell, in care au atacat parti importante dintr-un proiect menit sa resusciteze dezbaterile pe tema Constitutiei Europene, care urmeaza a fi votat miercuri. Cele trei tari vor asigura presedintia Uniunii Europene in perioada 2006-2007, iar Parlamentele lor nationale vor coordona activitatile comune. Proiectul prezentat saptamana trecuta de europarlamentarul britanic Andrew Duff si omologul sau austriac Johannes Voggenhuber prevede o serie de forumuri parlamentare in perioada 2006-2007, care urmeaza sa puna bazele unei revizuiri a Tratatului constitutional ce va fi votat de cetatenii europeni in 2009.

Insa, desi Austria, Finlanda si Germania declara ca "apreciaza faptul ca Parlamentul European cauta colaborarea" cu puterile legislative nationale, au refuzat sa accepte termenii cooperarii, precizand ca nu doresc decat o singura intalnire cu PE in mai, care ar putea deschide calea catre alte reuniuni. De altfel, reuniunea care va avea loc in mai va fi in principal "un schimb de vederi si nu va fi menita prezentarii liderilor europeni a unei pozitii comune cu Parlamentul European.

"Avand in vedere ca 13 tari au ratificat deja Tratatul constitutional, iar alte 12 nu, Parlamentele nationale au opinii diferite asupra dezbaterii pe tema viitorului Europei si nu exista nici nevoia si nici mecanismele pentru gasirea unei strategii comune a Parlamentelor nationale in privinta angajarii intr-o dezbatere durabila", se explica in scrisoare.

Parlamentele nationale sunt implicate, in prezent, in elaborarea unei liste comune care sa identifice propunerile legislative facute in cadrul programului de lucru pentru 2006 al Comisiei Europene, care ar putea incalca principiul subsidiaritatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.