O pretioasa sursa energetica, gazele naturale, abia iesita dintr-o disputa cu coloratura politica - cea ruso-ucraineana - se afla din nou in centrul atentiei, de data aceasta din motive pur meteorologice. La originea problemei: temperaturile extrem de scazute din Rusia, tara celui mai mare exportator de gaze naturale din lume - Gazprom.

Gazprom face eforturi'

Marele concern Gazprom, care asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, a anuntat ca face tot ceea ce ii sta in puteri, dar ca sa poata satisface consumul pe plan intern, in Rusia, a trebuit sa diminueze livarile catre Ungaria si Bosnia Hertegovina. Fluxul de gaze a scazut si in directia Serbia, Croatia si Italia.

Corespondentul BBC la Moscova spune ca Rusia a mai facut astfel de reduceri in perioade de frig extrem.

In capitala Rusiei sunt minus 30 de grade Celsius, iar in Siberia s-a ajuns si la minus 50 de grade Celsius - un lucru destul de rar chiar si prin aceste parti.

In intreaga Rusie consumul de energie a crescut asadar vertiginos. seful sistemului energetic al Rusiei, Anatolii Ciubais, a spus ca situatia este extrem de grava la Mosocva si ca a fost informat de presedintele Gazprom despre restrictiile - pe plan intern - la alimentarea cu gaze naturale.

Marti, a spus Anatolii Ciubais, sistemul energetic al tarii a facut fata celei mai mari cereri din ultimii 15 ani si avem probleme suplimentare din cauza ca de marti au aparut restrictii la furnizarea de gaze. Profesorul Mihail Fridman, care locuieste in capitala Rusiei, a declarat ca se asteapta ca miercuri noapte sa se inregistreze minus 37 de grade Celsius.

Reuniune de urgenta

Deciziile Gazprom si starea vremii, sunt urmarite cu mare atentie de clientii sai europeni.

Purtatorul de cuvant al companiei de petrol si gaze naturale MOL - din Ungaria - a declarat agentiei Associated Press ca reducerea livrarilor a fost notificata in prealabil de furnizorul rus si - a adaugat el - nu este nimic neobisnuit ca atunci cand vremea este deosebit de rece, sa apara astfel de reduceri. "S-a mai intamplat si inainte".

In Italia, ministrul industriilor, Caludio Scajola, i-a convocat de urgenta joi, la Roma, pe sefii principalelor companii de gaze si electricitate ca sa analizeze care este situatia rezervelor energetice. Si italienii au parte de o perioada de frig care se prelungeste, iar necesarul energetic e la cote inalte. In decurs de 24 de ore, de luni pana marti dimineata, consumul de gaze naturale a atins un nivel record - 440 de milioane de metri cubi, din care peste o treime e venit din rezerve.

Italia importa 85% din necesarul sau energetic si depinde de Rusia si Algeria in ceea ce priveste majoritatea livarilor de gaze naturale.

Gerul continua

Vestea reuniunii de urgenta, programate joi la Roma, a venit cu putin timp inaintea anuntului ca este posibil ca Gazprom sa limiteze livarile atat catre Italia, cat si catre Austria.

Meteorologii spun ca in Rusia frigul s-ar putea inteti la finele saptamanii, iar aceasta inseamna ca in tarile europene s-ar putea inregistra noi diminuari ale livrarilor.

Gazprom declara la randul lui ca a trimis avertismente tarilor afectatate si ca furnizeaza in continuare mai mult decat minimul prevazut de obligatiile sale contractuale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.