Sinuciderea asistata continua sa fie permisa in statul Oregon din SUA, datorita unei decizii neasteptate a Curtii Supreme de Justitie. Medicii vor putea sa prescrie doze letale pentru pacientii care cer sa moara.

O eutanasiere legala in Oregon trebuie sa respecte urmatoarele conditii. Muribunzii trebuie sa fie pe deplin constienti cind cer medicului ajutorul si sa aiba de trait mai putin de sase luni. In schimb, doctorii sint obligati sa le prezinte toate variantele. Ei pot prescrie substantele care duc la deces, dar nu au dreptul sa le administreze.

Curtea Suprema a Statelor Unite a respins marti decizia Procurorului General John Ashcroft, care in 2001 a cerut ca doctorii care ajuta bolnavii sa se sinucida sa isi piarda dreptul de a prescrie medicamente. Astfel, ramine in vigoare legea "Moarte demna", care permite sinuciderea asistata in Oregon inca din 1997, fiind de doua ori aprobata prin referendum de locuitori. Oregon este singurul stat american unde este permisa sinuciderea asistata, peste 200 de persoane alegind sa-si puna capat vietii apelind la "Moartea demna". In alte 44 de state, sinuciderea asistata e considerata un delict.

Delicatul subiect al eutanasiei, ce a stirnit controverse morale in multe colturi ale lumii, e folosit in SUA si ca arma in campania electorala. "Ma voi lupta pe viata si pe moarte cu incercarile Congresului de a schimba decizia Curtii Supreme", declara senatorul democrat Ron Wyden, in sprijinul legii din Oregon. Administratia Bush si Partidul Republican sustin insa "cultura vietii", opunindu-se cu fermitate eutanasiei.

Europa penduleaza intre extreme

UE nu are o pozitie unica privitoare la eutanasie, mergind de la interdictii drastice in Polonia si Grecia pina la permiterea ei in anumite conditii in Belgia si Olanda. Sondajele de opinie din Germania arata ca populatia ar fi in favoarea adoptarii legislatiei care sa permita eutanasia.

Franta a adoptat in 2004 o lege prin care bolnavii incurabili au dreptul sa aleaga moartea prin oprirea ajutorului medical. Decizia Adunarii Nationale franceze a survenit in urma cazului emotionant al pompierului Vincent Humbert, in virsta de 19 ani, care a ramas orb , mut si paralizat de la git in jos intr-un accident. Mama sa l-a ajutat sa moara cu ajutorul unei supradoze de sedative.

In Elvetia, exista un spital unde se practica sinuciderea asistata pentru bolnavii aflati in ultima faza a unei boli incurabile, dar care au discernamint. In Marea Britanie, unde eutanasia este interzisa, un studiu publicat marti arata ca pacientii sint ajutati in secret de doctori sa moara. Circa 3.000 de persoane au decedat anul trecut in Marea Britanie prin administrarea la cerere a unor doze letale, iar peste 170.000 au fost lasati sa moara prin oprirea tratamentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.