Rusia si China au dat ieri de inteles ca nu sint in favoarea adoptarii de sanctiuni impotriva Iranului de catre Consiliul de Securitate al ONU. Iranul pare sa fie mai deschis propunerii de a primi uraniu imbogatit de la rusi

Cele cinci membre ale Consiliului de Securitate al ONU nu au reusit luni sa ajunga la unanimitate in ceea ce priveste solutia pentru problema nucleara iraniana. Marea Britanie, Franta si SUA (sprijinite si de Germania) nu au reusit sa convinga Rusia si China ca Iranul ar trebui adus in fata Consiliului.

"Troica europeana" (Franta, Marea Britanie, Germania) a anuntat insa ca va cere Agentiei Internationale pentru energia Atomica (AIEA) sa tina o intrunire in 2 februarie, la care ar putea fi votata varianta aducerii problemei in Consiliul de Securitate. Se pare ca Iranul s-a aratat dispus sa reia negocierile cu "troica europeana" la 18 ianuarie. "Ideea sanctiunilor impotriva Iranului pune caruta inaintea boilor. Sanctiunile nu sint nici cea mai buna, nici singura metoda de a rezolva problema", a spus ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe chinez, Kong Quan, a declarat ca tara sa ar dori ca "troica europeana" sa reia negocierile cu Iranul. Saptamina trecuta, China atragea atentia ca prezentarea cazului nuclear iranian in Consiliul de Securitate ar putea "complica problema", facind aluzie la amenintarea iraniana ca in acest caz statul islamic ar inceta cooperarea cu AIEA.

Posibila solutie

Ambasadorul iranian la Moscova, Gholamreza Ansari, s-a aratat deschis propunerii facute de presedintele rus, Vladimir Putin, de a imbogati uraniu pentru Iran in Rusia. Solutia, agreata atit de europeni, cit si de SUA, nu a fost pina acum acceptata de Iran, care insista asupra imbogatirii unei cantitati de uraniu pe teritoriul sau. Ieri s-a deplasat in Rusia o delegatie israeliana condusa de seful Consiliului National de Securitate, Giora Eiland, pentru a discuta problema programului nuclear iranian. Premierul interimar israelian, Ehud Olmert, a asigurat ieri ca Israelul nu va accepta ca Iranul sa detina arme nucleare.

Amenintare terorista

Noul director al departamentului antiterorist din Departamentul de Stat al SUA, Henry "Hank" Crumpton, declara ieri ca Iranul ar putea furniza arme de distrugere in masa unor organizatii teroriste. "Daca luam in calcul amenintarea din partea Iranului, ei au legaturi cu Hezbollahul, o organizatie terorista care vrea arme de distrugere in masa", a spus Crumpton intr-un interviu pentru cotidianul "Daily Telegraph".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.