Comunitatea internationala se mobilizeaza impotriva Iranului, care sfideaza pe toata lumea si isi vede mai departe de activitatea nucleara.

Ieri, SUA si UE au incercat sa obtina sustinere din partea Rusiei si Chinei pentru o ofensiva diplomatica sustinuta, prin care sa convinga Teheran-ul sa colaboreze. Mai radical, Washington-ul a cerut Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa se reuneasca cat mai urgent pentru a dezbate criza nucleara, in timp ce Londra a avertizat, precauta, ca nu trebuie sa se ia vreo decizie precipitata de sanctionare a Iranului. Mai multi senatori americani, republicani si democrati, au cerut sanctionarea Iranului. Deosebit de activ a fost cancelarul german Angela Merkel, care a facut naveta Berlin - Washington - Moscova, pentru a-l convinge, in final, pe Putin, sa se ralieze pozitiei SUA si UE.

Londra a fost ieri scena unei reuniuni-cheie a reprezentantilor UE-3, SUA, Chinei si Rusiei, care au dezbatut dosarul iranian. China si Rusia s-au opus multa vreme sesizarii Consiliului de securitate al Natiunilor Unite in chestiunea Iranului, dar Kremlin-ul a dat, recent, semne ca ar ceda, iritat fiind de ultimele actiuni ale Teheran-ului. China, in schimb, a declarat saptamana trecuta ca sanctionarea Iranului ar complica, mai degraba, situatia, si a amintit ca republica islamica a avertizat ca va refuza accesul inspectorilor ONU la instalatiile nucleare.

Moscova nu s-a pronuntat inca ferm in acest dosar, de vina fiind probabil parteneriatul cu Iranul, in domeniul energetic. In prezent, Rusia construieste in Iran primul reactor atomic, un proiect pentru care primeste un miliard de dolari, scrie Reuters. Totusi, Moscova a avertizat Teheran-ul ca ar putea pierde sustinerea ei daca nu suspenda cercetarile in domeniul nuclear, reluate saptamana trecuta. Pe de alta parte, reticenta Beijing-ului este provocata de dependenta de petrolul iranian.

Un diplomat apropiat grupului UE-3 a declarat, ieri, ca miza reuniunii de la Londra este sa afle care sunt pozitiile Chinei si Rusiei.

Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, considera ca simpla sesizare a Consiliului de Securitate ar putea impulsiona Iranul sa renunte la activitatea nucleara si ca este posibil ca sanctiunile sa nu fie necesare.

Rice face presiuni

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice (foto), a cerut, ieri, Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa-si accelereze pregatirile in vederea convocarii unei reuniuni a Consiliului Guvernatorilor inainte de data prevazuta, reuniune care sa fie consacrata dosarului nuclear iranian.

Sefa diplomatiei americane si-a exprimat dorinta ca aceasta reuniune, programata in principiu la data de 6 martie, sa aiba loc "de indata ce va fi posibil", pentru a discuta despre o eventuala sesizare a Consiliului de Securitate al ONU. "In cazul in care se asteapta reuniunea ordinara, sau daca se asteapta prea mult timp, problema este, cred, ca iranienii vor incerca sa profite de acest lucru si sa dea explicatii incalcite" despre ambitiile lor nucleare, a declarat Rice, aflata in Liberia, unde participa la investirea presedintelui acestei tari.

Secretarul de Stat a adaugat ca exista un consens international din ce in ce mai evident in privinta masurilor care trebuie luate in privinta Iranului.

ElBaradei se teme de un plan secret al Iranului

Directorul AIEA, Mohammed ElBaradei, a declarat pentru revista "Newsweek" ca nu este imposibil ca Iranul sa desfasoare un program nuclear secret, ceea ce ar insemna ca ar putea produce arme nucleare in doar cateva luni. "Daca au materialul nuclear si, in paralel, un program de inarmare, chiar nu sunt atat de departe de obtinerea bombei, probabil e vorba de cateva luni".

Israelul, ingrijorat

Iranul nu trebuie lasat sa deruleze un program nuclear, a declarat ieri presedintele israelian Moshe Katsav, care a avertizat asupra riscului inarmarii gruparilor extremiste. "Nu putem sa permitem unei tari totalitare, care exporta terorism, sa aiba capacitati nucleare", a spus Katsav intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "ABC". "Acesta ar putea fi primul pas pentru crearea bombelor atomice care ar putea ajunge in mainile Hezbollah, Hamas sau al-Qaeda", a spus Katsav.

Israelul a fost vizat recent de o serie de declaratii belicoase ale presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a sugerat chiar "stergerea de pe harta" a Israelului.

Analistul rus Serghei Markov a declarat recent ca Israelul, care ar putea fi prima victima nucleara a Iranului, ar putea lansa un atac cu rachete asupra republicii islamice, la primavara.

CNN interzis in Iran

Postul american de televiziune CNN a fost interzis in Iran, autoritatile considerand ca acesta a deformat declaratiile presedintelui Mahmoud Ahmadinejad astfel incat sa para ca acesta a spus ca tara sa incearca sa obtina bomba atomica, a anuntat, ieri, un responsabil iranian. "Postul de televiziune a fost interzis", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial de la Ministerul Culturii.

"Tinand cont de actiuni contrare eticii profesionale, intreprinse de CNN in ultimii ani, si de deformarea declaratiilor presedintelui Republicii facute in conferinta sa de presa de sambata, activitatile jurnalistului CNN de la Teheran vor inceta, iar ziaristii CNN nu vor mai putea sa vina in Iran", potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii. Jurnalista vedeta a CNN, Christiane Amanpour, de origine iraniana, se afla in prezent la Teheran.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.