La nivel global incep sa prinda contur planurile in vederea unei eventuale pandemii de gripa aviara in randul oamenilor, insa pregatirile in acest sens se afla de-abia intr-un stadiu incipient.

Expertii din domeniul sanatatii si epidemiologii lanseaza avertismente severe privind primejdiile pe care le-ar pune o pandemie de febra aviara in randul oamenilor.

Orice eventuala confirmare a faptului ca tipul H5N1 va fi devenit capabil sa se transmita de la om la om va determina Organizatia Mondiala a Sanatatii sa ridice nivelul de alerta la pandemie de la 3 la 6, nivelul cel mai ridicat.

Intr-un astfel de caz, guvernele vor fi obligate sa ia masuri urgente de prevenire a raspandirii bolii, iar printre domeniile de activitate cele mai afectate va fi transportul aerian.

In primele zile ale unei eventuale pandemii vor fi impuse o serie de restrictii la deplasari, insa ele nu vor avea efectul scontat, avertizeaza expertii, deoarece persoanele infectate nu vor prezenta rapid simptomele bolii.

Pregatiri greoaie

In multe tari, serviciile de urgenta efectueaza in mod regulat exercitii de pregatire la atacuri teroriste, insa e dificil sa convingi guvernele tarilor respective sa puna la punct planuri de anvergura in vederea unei pandemii.

Doar 40 de guverne din intreaga lume au inaintat OMS planurile prin care vor sa faca fata izbucnirii unei epidemii de proportii. Insa cele mai multe dintre ele sunt tari occidentale, bogate, si in nici un caz tarile asiatice unde gripa aviara a facut deja 60 de victime din randul oamenilor.

Epicentru asiatic

Ceea ce a trezit la actiune tarile europene este semnalarea cazurilor de gripa aviara in Rusia. Si asta din cauza temerii ca pasarile migratoare ar putea aduce virusul in vestul continentului.

Tamsin Rose, secretar general al Aliantei Europene pentru Sanatatea Publica - care reprezinta un numar de 115 organizatii non-guvernamentale, la Bruxelles - se teme ca din cauza lipsei unei planificari adecvate, eforturile de tinere sub control a virusului sunt de pe acum subminate:

"E nevoie sa existe o serie de linii directoare clare privind masurile pe care ar trebui sa le ia societatea civila", spune ea.

"Sunt intrebari care-si asteapta raspunsul - care sunt domeniile cheie si salariatii care trebuie sa primeasca primii ajutor? Este necesara inchiderea scolilor si transformarea lor in centre de triaj? Cat de pregatiti suntem in vederea unor eforturi de o asemenea amploare? Din cate constatam noi, membrii nostri nu sunt pregatiti pentru asa ceva".

Un lucru e cert, pentru moment, expertii isi concentreaza atentia pe posibilitatea izbucnirii unei pandemii in sud-estul Asiei, nu in Europa sau America de nord.

Masuri de prima urgenta

Recent a fost realizata o simulare, menita sa evalueze in ce masura ar putea fi tinuta sub control o eventuala pandemie in sud-estul Asiei.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca gripa aviara ar putea fi tinuta sub control prin identificarea rapida a sursei infectiei, combinata cu distribuirea rapida si intensiva a medicamentelor anti-virale.

Studiul recomanda totodata constituirea unor stocuri - la nivel international - de medicamente anti-virale, care sa poata fi distribuite rapid in caz de urgenta. Concluziile studiului au fost publicate la inceputul lunii august in revista Nature, fiind larg salutate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Drept raspuns, gigantul farmaceutic Roche s-a angajat sa puna la dispozitia OMS trei milioane de doze din medicamentul anti-viral Tamiflu. Insa distribuirea lor eficienta e o alta chestiune. Pana in prezent, Roche a promis doar ca va expedia medicamentele unui aeroport international, situat in apropierea locului unde ar izbucni o epidemie de proportii.

"Pandemie inevitabila"

Pe teren, lupta omenirii impotriva unei tulpini a virusului care ar suferi mutatii astfel incat sa se transmita de la om la om, va reveni in primul rand unor organizati de voluntari bine pregatite in acest scop.

Cum dispune de resurse umane limitate, Organizatia Mondiala a Sanatatii are o retea de voluntari, numita Reteaua globala de alerta si raspuns la epidemii. In acest fel, poate trimite in diverse locuri echipe mici, formate din experti, epidemiologi, medici obisnuiti sa lucreze cu terapie intensiva si alti specialisti.

Dupa acest prim asalt, responsabilitatea va reveni insa guvernelor nationale. In cazul in care epidemia devine o pandemie, avertizeaza OMS, munca voluntarilor va fi insuficienta. In eventualitatea in care apar si alte focare de infectie - dincolo de cel initial -
este putin probabil ca diversele tari afectate sa primeasca medicamente din stocurile internationale. Guvernele vor trebui sa se bazeze doar pe stocurile proprii.

In orice caz, este putin probabil ca medicamentele puse deja la punct sa poata tine in frau o eventuala panepidemie provocata de o posibila mutatie suferita de virusul H5N1. Odata ce va fi fost identificata o noua tulpina a virusului vor trece cel putin sase luni pana sa poata fi pus la punct un vaccin.

"Le spunem diverselor tari sa-si puna la punct o serie de planuri, deoarece o pandemie este inevitabila", spune Dick Thompson, din partea OMS, avertizand totodata ca in cazul unei pandemii, ar putea muri intre doua si sapte milioane.

Tamsin Rose este chiar mai pesimista:
"Vor muri multe milioane, iar o pandemie va modifica societatea, asa cum o vedem astazi. Si nimeni nu e pregatit pentru asa ceva".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.