Autoritatile din Turcia incearca sa stabileasca daca decesul unei adolescente de 12 ani se datoreaza infectiei cu virusul gripei pasarilor.

Fatma Ozcan a murit intr-un spital din orasul Van, din estul Turciei. Acesta este una dintre principalele focare de infectie cu virusul gripei aviare. Si fratele ei este spitalizat, fiind suspectat de imbolnavire de gripa pasarilor. Se asteapta ca rezultatele testelor sa fie cunoscute duminica dupa-amiaza.

Virsul s-a regasit insa si in alte regiuni ale tarii. In total, s-a confirmat infectarea a 18 persoane cu tulpina letala a acestui virus: H5N1.

In intreaga lume, numarul deceselor in randul oamenilor din cauza gripei aviare a depasit 70.
Cele mai multe cazuri s-au descoperit in Asia, unde virusul a aparut pentru prima oara, la sfarsitul anului 2003.

Nu a suferit noi mutatii

Specialistii care analizeaza virusul aparut in Turcia au precizat ca este o tulpina periculoasa, dar este aceeasi care a fost gasita si in alte tari.

Rezultatul testelor de pana acum arata ca tulpina virusului din Turcia este identica cu cea a virusului gasit in Hong Kong si in Vietnam. Specialistii spun ca - desi aceasta tulpina virala a suferit o mutatie genetica - nu are capacitatea de a trece usor de la un om la altul.

ONU spera ca reuniunea donatorilor internationali, care incepe la Beijing pe 17 ianuarie, va conduce la strangerea de fonduri pentru implementarea programelor menite opririi raspandirii virusului gripei aviare. Se estimeaza ca sunt necesari in jur de un miliard si jumatate de dolari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.