Israelul ar putea lansa un atac cu rachete asupra Iranului la primavara, pe fondul temerilor ca ar putea fi prima victima nucleara a republicii islamice. Declaratia socanta a fost facuta de directorul Institutului (rus) de Cercetare Politica, Serghei Markov, care comenteaza faptul ca cele doua tari se afla intr-un Razboi Rece, scrie Interfax. "Israelul este angajat intr-un Razboi Rece cu Iranul si ar putea deveni prima victima a unui atac nuclear.

Prin urmare, consider ca este foarte probabil ca fortele aeriene israeliene sa atace cu rachete tinte militare si nucleare ale Iranului, in primavara", a spus Markov. Iranul a aruncat in aer fragilele punti de legatura cu Occidentul dupa ce a reluat, saptamana trecuta, cercetarile in domeniul nuclear. SUA si mai multe state europene s-au pronuntat in favoarea sesizarii Consiliului de Securitate al ONU.

Teheranul ameninta cu majorarea pretului titeiului

Un pas in acest sens s-ar putea face astazi, cand la Londra este programata o intrevedere intre reprezentanti ai grupului UE-3, ai SUA, Rusiei si Chinei, care vor pregati viitoarea reuniune a AIEA consacrata dosarului nuclear iranian. Ieri, Teheranul a revenit cu amenintari, de data aceasta economice, sustinand ca eventuale sanctiuni impotriva Teheranului se vor solda cu majorari importante ale pretului titeiului.

Oficialii iranieni au facut apel la solutionarea diplomatica a conflictului, dar au subliniat ca nu renunta la programul nuclear. "Diplomatia este singura solutie in cazul de fata", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hamid Reza Asefi, citat de Reuters. Asefi a adaugat ca nu exista premise legale pentru sesizarea Consiliului de Securitate. "Daca totusi se va intampla acest lucru, Iranul nu se teme", a conchis oficialul.

Inaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene, Javier Solana, a exclus categoric o solutie militara pentru conflictul declansat de programul nuclear iranian. "O actiune militara impotriva Iranului este in afara oricarei discutii", a declarat el publicatiei saptamanale germane "Bild am Sonntag".

Ahmadinejad tuna si fulgera impotriva Israelului

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a continuat seria atacurilor la adresa Israelului, catalogandu-i pe partenerii acestei tari drept "criminali de razboi". Cei care sustin deschis regimul care ocupa Ierusalimul trebuie sa stie ca numele lor vor fi pe lista criminalilor de razboi si, intr-un viitor apropiat, vor fi judecati de tribunale palestiniene", a spus Ahmadinejad, intr-o conferinta de presa sustinuta la Teheran.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.