Investigatorii britanici au gasit in casa teroristului arab Abu Hamza "Enciclopedia Jihadului Afgan". Un manual al "teroristului perfect" in care aspirantii sint instruiti unde sa puna bomba: Turnul Eiffel din Paris, Big Ben-ul din Londra si Statuia Libertatii din New York.

Abu Hamza este anchetat de Curtea de Justitie de la Londra pentru ca a instigat la crima impotriva evreilor si a nemusulmanilor in cadrul unor reuniuni publice. La el acasa au fost descoperite cele zece volume cu "invataturi pentru teroristi". Principalele tinte sint Turnul Eiffel din Paris, Big Ben-ul din Londra si Statuia Libertatii din New York, informeaza ,,The Times".

Conform acestui manual, teroristii care doresc sa obtina insa un numar foarte mare de victime umane sint indemnati sa amplaseze bombe in locurile aglomerate. La acest capitol intra stadioanele de fotbal, aeroporturile, muzeele sau statiile nucleare din diferite parti ale lumii. Cele zece volume au fost scrise intre 1989 si 1999 si se pare ca initial erau dedicate exclusiv afganilor. Cartea ofera informatii detaliate despre modul in care actioneaza serviciile secrete, despre cum pot fi construite dispozitive explozive si despre cum se poate pregati un asasinat.

"Datoria de a asasina si de a rapi"

Un capitol din carte ii este dedicat lui Ben Laden, insa nu sint uitati nici teroristii care au murit pentru "cauza". Acestia sint amintiti si prezentati ca exemple pentru cei care doresc sa petreaca pe lumea cealalta inconjurati de zece virgine, asa cum suna propaganda islamica. "Nevoia de a studia principiile razboiului" sau "Datoria de a asasina si de a rapi" sint doar citeva dintre cele mai sugestive titluri ale capitolelor din manual. In carte se vorbeste insa si despre pericolul ca tinerii musulmani sa adopte stilul de viata occidental.

Autorii atentioneaza ca tinerii musulmani sint distrasi de televizor si de meciurile de fotbal, uitind astfel de indatoririle "sfinte". Teoria a fost infirmata de atentatele de la Londra din 2005, puse la cale de musulmani care se aflau la a doua generatie in Marea Britanie si adoptasera stilul de viata occidental. "In manual se explica foarte clar cum sa faci explozibili si cum sa pui la cale operatiuni secrete impotriva celor care stau in calea islamului", afirma David Perry, avocatul acuzarii. "Acest manual contine absolut tot ce vrei sa stii despre cum sa constuiesti o bomba artizanala", considera Perry.

Exista un tipar al terorismului?

Academicienii, politicienii si jurnalistii folosesc mai mult de 100 de definitii pentru terorism. Alex Schmidt a scris o carte despre terorism, in care a citat 109 definitii ale acestuia. Demersul este ingreunat de faptul ca terorismul include o varietate de actori si de motive. De exemplu, Departamentul de Stat si Departamentul Apararii din SUA folosesc definitii diferite cind vorbesc despre terorism. Articolul 29 din tratatul UE (de la Nisa) se refera la terorism ca la una dintre cele mai grave forme criminale. Definitia UE este atit de vasta (intinsa pe zeci de subpuncte) incit pierde din consis-tenta. Natiunile Unite au esuat, la rindul lor, la summitul din septembrie 2005 sa cada de acord asupra unei definitii a terorismului.

Guvernele occidentale accepta, chiar daca indirect, ca nu exista "un manual", un tipar dupa care actioneaza teroristii. "Lucram discret, caci, in aceste cazuri de rapire, chiar daca ele nu seamana intre ele, nu raspund acelorasi retete si nici acelorasi motive, discretia este garantia securitatii lor", afirma Michel Barnier, ministrul francez de Externe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.