Elvetianul Dick Marty, care conduce ancheta Consiliului Europei privind presupusele centre de detentie ale CIA, afirma ca autoritatile de la Berna i-au impiedicat accesul la un raport secret asupra inchisorilor CIA, redactat de o comisie a Parlamentului Federal, informeaza site-ul swissinfo.org.

"Am cerut sa mi se permita sa consult documentul, dar am fost refuzat", a afirmat senatorul, intr-un interviu acordat saptamanalului L'Hebdo. El a precizat ca va cere informatii "direct de la Consiliul Federal".

Acuzatiile lui Marty intervin pe fondul scandalului referitor la interceptarea, de catre Serviciile secrete elvetiene, a unui fax trimis de Ministerul de Externe de la Cairo catre Ambasada Egiptului de la Londra, in care se confirma existenta centrelor secrete de detentie CIA pe teritoriul mai multor tari din Europa, printre care si Romania. Acesta a pus in dificultate autoritatile de la Berna, care au evitat sa comenteze informatiile continute in document, limitandu-se la a condamna dezvaluirea lor in presa.

Senatorul Marty a fost mandatat de Consiliul Europei sa ancheteze acuzatiile potrivit carora mai multe tari europene au acceptat sa gazduiasca pe teritoriul lor asa-numitele "inchisori CIA", unde islamistii banuiti de terorism ar fi interogati si torturati. Referitor la explicatiile despre avioanele CIA care au survolat spatiul aerian elvetian si pe care Elvetia le-a cerut Statelor Unite inca din iunie 2005, fara a primi nici un raspuns pana in prezent, Marty a declarat: "Daca nu ar fi fost vorba de SUA, Elvetia ar fi protestat mult mai vehement".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.