Guvernul Marii Britanii a cerut, ieri, Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite sa ia in considerare luarea de masuri impotriva Iranului, pentru ca regimul de la Teheran a reluat cercetarile nucleare.

Fostul presedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a declarat insa ca orice sanctiuni ar adopta Organizatia Natiunilor Unite, acestea ar fi "zadarnice".

Marti, autoritatile iraniene au inlaturat sigiliile de la instalatiile de imbogatire a uraniului, anuntand ca vor relua "activitatile de cercetare si dezvoltare" in domeniul producerii de combustibil nuclear.

Aceasta mutare a Teheranului a starnit reactii manioase din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene si a Rusiei.

Premierul britanic, Tony Blair, s-a angajat solemn sa denunte Iranul la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, forul care poate institui masuri de pedepsire a Iranului. Tony Blair a spus textual: "Cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne punem de acord asupra necesitatii de a aduce aceasta problema in fata Consiliului de Securitate - daca in acest sens vor decide aliatii, ceea ce mi se pare probabil. Apoi, va trebui sa hotaram masurile pe care le vom lua, si, evident, eu nu exclud absolut nici o masura."

Premierul britanic, Tony Blair, nu a facut referire directa la forta militara, dar declaratia sa a fost interpretata ca fiind mai dura decat cea a ministrului sau de Externe, Jack Straw, care declarase cu o zi mai devreme ca masurile de natura militara nu se afla pe agenda britanica - si ca, dupa parerea sa, "pe agenda nimanui altcuiva".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.