Asa cum indicau toate prognozele, liderul OEP, Mahmud Abbas, a castigat alegerile de duminica pentru presedintia Autoritatii Palestiniene, rezultatele oficiale anuntate ieri aratand ca el a obtinut 62,32 la suta din voturi, fata de numai 19,8 la suta cat a obtinut urmatorul clasat, candidatul independent Mustafa Barghouthi.

Proportia victoriei ii ofera lui Abbas un mandat clar pentru a prelua controlul asupra factiunilor palestiniene si pentru a imprima o noua directie procesului de pace cu Israelul, comenta in editia sa de ieri cotidianul israelian "Haaretz". In fata acestei victorii zdrobitoare a cedat si miscarea Hamas, care a boicotat alegerile prezidentiale. Principalul lider din Cisiordania al Hamas, seicul Hassa Yussef, l-a felicitat pe Abbas, declarand ca "respecta alegerea poporului palestinian".
Recunoscut ca avand o atitudine moderata, Mahmud Abbas a reluat in primul sau discurs de dupa victorie doua idei controversate, principalele puncte de divergenta cu Israelul in procesul de pace: cea a stabilirii capitalei statului palestinian independent la Ierusalim si cea a reintoarcerii refugiatilor palestinieni. De altfel, Abbas si-a dedicat victoria "sufletului fratelui nostru, martirul Yasser Arafat, si tuturor palestinienilor".

Rezervat, premierul israelian, Ariel Sharon, a declarat ca palestinienii trebuie sa se concentreze acum asupra luptei impotriva terorismului, subliniind ca "Abbas va fi apreciat in functie de modul in care va combate terorismul si va desfiinta infrastructurile acestuia" si ca declaratiile lui Abbas din timpul campaniei electorale "nu sunt deloc incurajatoare". In schimb, liderul laburist, Shimon Peres, a declarat ieri, inaintea investirii sale ca "numar doi" intr-un guvern israelian de uniune nationala, ca Abbas "va fi un partener intransigent, dar este un om intelept, experimentat si moderat (...) El s-a pronuntat impotriva terorismului si a tirurilor cu rachete Qasam asupra Israelului".
Presedintele american, George W. Bush, a salutat "ziua istorica pentru poporul palestinian" si a declarat ca SUA "sunt gata sa ajute poporul palestinian sa isi indeplineasca aspiratiile". Declaratii similare au venit din partea oficialilor Uniunii Europene si a liderilor europeni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.