Parlamentul Ucrainei a votat in favoarea demiterii guvernului, din cauza recentului acord incheiat cu Rusia si privind importul de gaze naturale. Acordul a fost tinta unor critici tot mai intense, pornind de la ingrijorarea ca pretul a fost fixat doar pentru sase luni. Anterior, primul ministru al Ucrainei declarase ca pretul pe care il vor plati consumatorii va ramane stabil.

Potrivit intelegerii anuntate pe 4 ianuarie, Ucraina a fost de acord sa plateasca aproape de doua ori mai mult decat platise pana acum.Initial Rusia ceruse un pret de patru ori mai mare, dar pana la urma s-a ajuns la un aranjament care implica o firma intermediara. Rusia a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina timp de trei zile, incepand cu data de 1 ianuarie.

In favoarea rezolutie inaintate de opozitie au votat 250 de parlamentari

Votul a avut loc la sfarsitul unei sedinte parlamentare foarte animate in cursul careia primul ministru Iuri Ehanurov a aparat energic decizia guvernului sau de a accepta o crestere a pretului pentru gazul rusesc.
Saga acordului cu Gazprom

Pe 1 ianuarie concernul rusesc Gazprom, controlat de stat, a oprit livrarile catre Ucraina, care nu acceptase incheierea unui nou acord ce ar fi marit de aproape cinci ori pretul platit pana atunci.

Miercurea trecuta s-a anuntat insa ca s-a ajuns pana la urma la o intelegere - iar in ecuatia comerciala dintre furnizor si client apare o firma intermediara, care urmeaza sa cumpere de la Gazprom cu pretul dorit initial de partea ruseasca - dar si gaz mai ieftin de la Turkmenistan, si in cantitati mai mari, amestecul rezultat fiind vandut Ucrainei cu 95 de dolari mia de metri cubi. Mai scump fata de cei 50 de dolari cat platea pana acum Ucraina, dar mult mai putin fata de 230 de dolari ar fi vrut Gazprom. Noul acord a fost criticat prompt de opozitie, fostul premier Iulia Timosenko a cerut crearea unei comisii parlamentare care sa cerceteze cu mare atentie termenii intelegerii, pe care a numit-o o tradare a intereselor nationale ale Ucrainei.

Sentimentul de usurare care a insotit reluarea livrarilor de gaz a fost inlocuit rapid de teama ca pretul ar putea creste din nou.

Acordul a fost incheiat pe o perioada de cinci ani, dar, dupa cum spune Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, in astfel de cazuri suma convenita este subiectul unei revizuiri periodice. Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a declarat ca acordul reprezinta o victorie pentru tara sa - o declaratie care nu i-a convins se pare pe toti compatriotii sai.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.