Samuel Alito este judecatorul desemnat de Bush pentru postul ramas vacant la Curtea Suprema de Justitie dupa retragerea judecatorului Sandra Day O’Connor

"Nimic nu este mai important pentru republica decit domnia legii", a declarat Samuel Alito (foto) in fata Comisiei senatoriale pentru Justitie. Prima zi a fost dedicata discursurilor de deschidere ale nominalizatului si ale membrilor Comisiei. Aceasta este formata din 18 membri, dintre care zece republicani, audierile urmind a avea loc pe parcursul a trei-patru zile.

Democratii si grupurile liberale critica nominalizarea lui Alito, un pro-Bush conservator. Alito este criticat deoarece se opune avortului si cere puteri sporite pentru serviciile secrete si pentru administratia prezidentiala. Democratii au declarat inca de luni ca intentioneaza sa-l interogheze pe Alito neobisnuit de agresiv, pe tema avortului. In anul 1985 actualul candidat republican afirmase intr-o lucrare ca in Constitutia americana nu este specificat dreptul femeilor de a avorta.

Democratii pot incerca sa obstructioneze la vot, in plenul Senatului, nominalizarea lui Alito. Teoretic, acest lucru este posibil, in conditiile in care sint necesare 41 de voturi impotriva, iar democratii detin 44. O astfel de politica este insa considerata riscanta chiar de catre democrati. Republicanii au amenintat deja ca sint pregatiti sa schimbe legea conform careia Senatul trebuie sa voteze judecatorii Curtii Supreme de Justitie. Republicanul este sustinut de majoritatea americanilor, releva un sondaj de opinie realizat de CNN/Gallup. Daca va fi ales, Alito va fi cel de-al 110-lea membru al Curtii Supreme de Justitie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.