Iranienii vor indeparta astazi sigiliile plasate de AIEA la laboratoarele de cercetare si dezvoltare. O delegatie rusa a purtat simbata discutii „satisfacatoare“ la Teheran pentru mutarea procesului de imbogatire a uraniului in Rusia.

Teheranul a anuntat ca isi va relua astazi activitatile de cercetare si dezvoltare in domeniul nuclear. "Vom indeparta sigiliile (plasate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica - AIEA - n.r.) si sintem pregatiti sa reincepem cercetarile", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului iranian de Externe, Hamid Reza Asefi. Asefi a asigurat totusi ca activitatile se vor relua sub controlul AIEA. Oficiali ai organismului international au anuntat insa ca asteapta inca explicatii din partea Iranului, asupra proceselor pe care vrea sa le reia. Joia trecuta, delegatia Iranului la AIEA a plecat de la Viena fara a oferi nici o explicatie si fara a mai participa la intilnirea planificata pentru clarificarea intentiilor statului islamic in domeniul nuclear.

Discutii cu rusii

O delegatie rusa a purtat simbata convorbiri cu iranienii la Teheran. Discutiile au avut ca subiect propunerea ca procesul de imbogatire a uraniului pentru nevoile de energie ale Iranului sa fie mutat in Rusia. Propunerea este sustinuta si de SUA si de Uniunea Europeana, care si-au exprimat deseori ingrijorarea ca Iranul ar urmari inarmarea nucleara. Uraniul imbogatit este utilizat atit pentru reactoare, cit si pentru bombe nucleare. Autoritatile iraniene au caracterizat discutiile de simbata cu delegatia rusa ca "satisfacatoare". Nici una dintre parti nu a furnizat insa detalii concrete despre rezultatul convorbirilor.

Britanicii, prinsi cu camionul cu zirconium

Nivelul ridicat al radioactivitatii incarcaturii unui camion a alertat pe 31 august 2005 autoritatile dintr-o vama bulgareasca, la granita cu Turcia. Camionul transporta catre Iran 1.000 de kilograme de silicat de zirconiu, un material ce poate fi folosit drept componenta a unui program nuclear. Expertul in probleme nucleare John Large a precizat ca "nu e un proces foarte sofisticat prin care se extrage zirconiul dintr-un asemenea material". Zirconiul e folosit pentru fabricarea armelor nucleare.

Punctul de plecare a fost o firma din Marea Britanie, care a furnizat marfa. Camionul a trecut fara probleme prin Germania si Romania in drum spre Teheran. Potrivit serviciilor secrete britanice, Iranul lucreaza prin firme intermediare in Europa, cumparind materie prima si "know-how" pentru fabricarea armelor nucleare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.