Medicii in grija carora se afla premierul israelian Ariel Sharon vor incerca luni sa il trezeasca din coma.

Ariel Sharon este tinut in coma profunda indusa medical in urma atacului cerebral suferit de miercuri seara. Directorul spitalului Hadassah din Ierusalim, profesorul Shlomo Mor-Yosef, a declarat ca Ariel Sharon e in stare grava dar stabila.
"Medicii nu pot spune ca pericolul a trecut"- a precizat el.

Ariel Sharon a fost supus unei noi tomografii sambata, la o zi dupa interventia chirurgicala de urgenta menita sa opreasca o noua hemoragie cerebrala. Directorul spitalului a precizat ca tomografia indica o usoara ameliorare a starii premierului israelian dar el ramane in stare critica.
Intrebat daca usoara ameliorare a starii de sanatate e un semn ca sansele de suparavietuire ale premierului israelian au crescut, directorul spitalului a precizat ca medicii nu vor putea da un raspuns decat dupa ce vor reduce cantitatea de sedative pe care i-au administrat-o.

"Cand il vor trezi din coma, medicii vor astepta sa vada daca apare o reactie. Daca nu apare nici o reactie, atunci va fi un semn rau", a precizat directorul spitalului.

Democratia "functioneaza"

Pe in timpul spitalizarii lui Ariel Sharon, functia de prim ministru este exercitata de adjunctul sau, Ehud Olmert. Acesta a tinut deja prima sedinta de guvern.
Asezat langa scaunul pe care sta in mod normal premierul Sharon, Ehud Olmert a declarat ca Israelul va infrunta criza actuala. "Democratia in Israel e puternica si institutiile democratice functioneaza asa cum trebuie", a spus el.

"Daca as putea vorbi cu el [Ariel Sharon] azi, sunt convins ca mi-ar spune: 'Multumesc pentru urari dar acum trebuie sa treci la treaba, sa veghezi la siguranta Israelului si la bunul mers al economiei’. Exact asta vom face"- a adaugat Ehud Olmert.
Una din primele chestiuni importante pe care va trebui sa le rezolve Ehud Olmert este sa decida daca va permite palestinienilor din estul Ierusalimului sa voteze in cadrul alegerilor palestiniene programate ae 25 ianuarie.

Israelul a declarat initial ca nu le va permite sa voteze, in semn de protest fata de participarea la alegeri a organizatiei militante Hamas.
Autoritatea Palestiniana a amenintat insa ca va anula alegerile daca Israelul nu permite palestinienilor din estul Ierusalimului sa voteze. Si in Israel sunt programate alegeri generale pe 28 martie. Se estima ca Ariel Sharon si noul sau partid Kadima vor castiga de departe cele mai multe voturi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.